Politika
25.03.2018. 16:00
R. E.

KO ĆE KOGA REKONSTRUISATI? Šta se krije iza čestih najava promena u Vladi Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najavljene promene u Vladi zapravo su poruke zapadnim međunarodnim interesentima da njima naklonjeni ministri više ne uživaju toliku moć, ali i tim istim ministrima da neće uspeti da zamene premijerku Anu Brnabić

Treća najavljena rekonstrukcija Vlade Srbije u poslednjih pet godina samo naizgled neće doneti ništa više od kozmetičkih promena. Kolika je moć šminke  najbolje može da oseti ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Prema preliminarnim najavama promene će pretrpeti Ministarstvo privrede koje trenutno vodi Goran Knežević i Ministarstvo finansija Dušana Vujovića, kojem nisu bliske ideje o povećanju plata i penzija. Oni bi se, međutim, sa pozicija povukli zbog privatnih razloga. Jedno od ova dva upražnjena mesta, prema pisanju medija, trebalo bi da zauzme dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prvog čoveka zdravstva Zlatibora Lončara, istovremeno, lako bi mogao da zameni direktor "Tiršove" Zoran Radojičić, koji je na gradskim izborima bio prvi na listi naprednjaka.
Kao po kazni za nedovoljno dobro obavljen posao, za bivše ministre viđeni su i Goran Trivan (zaštita životne sredine), ministar sporta Vanja Udovičić, ali i ministar kulture Vladan Vukosavljević. Na njegovo mesto, kako beogradskim medijima navode "izvori iz Nemanjine 11", mogla bi da dođe direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan ili direktorka Festivala igre Aja Jung. Još jedna sa liste beogradskih naprednjaka.

Kao jedina rokada u Nemanjinoj pominjana je ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, koja je viđena da zameni svog kolegu Ivicu Dačića na mestu šefa diplomatije i objedini ova dva resora.

Međutim, poenta i vrhunac rekonstrukcije nije mejkap, već najveća promena u Vladi Srbije koja će zadesiti resor Zorane Mihajlović, koji će biti podeljen na dva posebna ministarstva saobraćaja i infrastrukture. Time će biti podeljena i moć. Ovo potonje trebalo bi da nasledi aktuelni gradski menadžer Goran Vesić. Time dolazimo do katarze. Najavljena rekonstrukcija Vlade Srbije zapravo je poruka zapadnim međunarodnim interesentima da njima naklonjeni ministri više ne uživaju toliku moć, ali i ministarkama, koje žele na mestu premijerke da zamene Anu Brnabić, da u tome neće uspeti.

- U timu Vlade Srbije postoje određeni članovi kod kojih je lična sujeta prevelika i koji nisu dobri timski igrači. Imaju suviše samopromocije i guraju ličnu agendu a ne vladinu - rekla je Brnabićeva uz ocenu da je građanima dosta toga i da to može da izgleda "da su građani tu zbog nas, a ne mi zbog njih":

- Rekonstrukcija je zato potrebna i želim da taj posao počnem što pre i da se što pre završi kako se ne bi ugrozio na bilo koji način efikasan rad Vlade. Zato sam zamolila predsednika Aleksandra Vučića čim se vrati iz Brisela da u najkraćem roku razgovaramo o tome i da se sa njim kao predsednikom najveće partije koja učestvuje u vlasti konsultujem u vezi sa personalnim rešenjima. Čarke i trzavice na relaciji Brnabić-Mihajlović mesecima zabavljaju tabloide koji se utrkuju ko će uspeti da pobroji više Zoraninih ispada i izraza netrpeljivosti prema premijerki.

Vučić, kao vrsni poznavalac šaha, zna da pioni ne znače mnogo i da ih možete žrtvovati, bez mnogo štete. Rokade se rade, onako, usput. Lovci, koji odu predaleko, bivaju pojedeni. Pravi igrači spremni su da žrtvuju i damu ako je kralj ugrožen. Tako u najkraćem možete objasniti smisao svih dosadašnjih rekonstrukcija, a možda i ove koja je na pomolu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve