KO JE FILIP RIKER, NOVI AMERIČKI IZASLANIK ZA BALKAN: Bio u Rambujeu 1999. poznat i kao ” čovek koji završava poslove”

KO JE FILIP RIKER, NOVI AMERIČKI IZASLANIK ZA BALKAN: Bio u Rambujeu 1999. poznat i kao ” čovek koji završava poslove”


Američki diplomata i dobar poznavalac Balkana Filip Riker koji bi trebalo da nasledi Vesa Mičela na mestu pomoćnika američkog državnog sekretara nadležnog za Evropu i Evroaziju dolazi na tu funkciju uz blagoslov američke ambasade u Grčkoj, piše grčki sajt Krajsismonitor.

Riker je veoma blizak grčkim stavovima i pobornik je strateškog produbljavanja odnosa SAD-Grčka. ;Kako proizlazi iz njegove karijere, biografije i javnih nastupa, on radi na jačanju grčko-američkih odnosa, kao i širenje ekonomskih i odbrambenih veza.Na novoj funkciji, Riker će takodje upravljati procesom normalizacije odnosa Srbije i Kosova, procesom pristupanja Albanije u EU i konsolidacijom nove geoekonomske doktrine SAD na Bliskom istoku i istočnom Sredozemlju.

Kao poznavalac ; tema i regiona iz prve ruke, Riker važi za čoveka koji “završava poslove”, što jača perspektivu realizacije gasovoda IstMed (EastMed) i povezivanje grčke energetske mreže s Balkanom, navodi se u tekstu.

Riker (54) je 1999. bio predstavnik za štampu američkog izaslanika Kristofera Hila na pregovorima o Kosovu u Rambujeu, od 2008. do 2011. je bio ambasador SAD u Makedoniji, a od 2011. do 2013. zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar