Politika
17.03.2018. 09:48
Jovana Rajić

KO JE SMESTIO ZEKI RODŽERU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukidanje Fejsbukovog eksperimenta „Explore Feed" samo dan nakon spektakla zvanog izbori u Beogradu pokrenuo je lavinu paranoje da iza svega stoji dobro osmišljena strategija te društvene mreže kako bi ućarila koji evro

Društvene mreže, posebno Fejsbuk i Instagram, danas su sve češće označene kao krivci i uzroci mnogih katastrofa, od razvoda brakova, raskida veza i otkaza, pa sve do ucena, pretnji, špijuniranja, progonjenja i hapšenja. Međutim, sve do nedavno održanih beogradskih izbora, Fejsbuk nikada nije bio optužen za nečiji loš izborni rezultat. Sada se i to promenilo, a paranoja se popela za nekoliko stepenika više.

Naime, sve je počelo kada je pre nekoliko meseci Srbija postala Zakerbergovo zamorče. Fejsbuk je našu zemlju, pored još pet država (Slovačke, Bolivije, Gvatemale, Kambodže i Šri Lanke), izabrao za svoj svojevrsni eksperimentalni prostor. Ideja je bila da se odvoje objave naših virtuelnih prijatelja („News Feed") od komercijalnih postova („Explore Feed"), koje smo mogli da vidimo samo ukoliko kliknemo na čuvenu crvenu raketu u desnom uglu Fejsbuk prozora. Da bi objava neke od komercijalnih stranica bila vidljiva korisnicima čim se uloguju na Fejsbuk (tačnije u „News Feed"), za to je trebalo odrešiti kesu za svaki post, što znači da su plaćene kampanje bile jedini način za postizanje većih rezultata. Do tada je stvar bila malo drugačija jer su firme bez velikih dodatnih ulaganja u same postove mogle besplatno da dođu do velikog broja ljudi. Samim tim je sve ovo sa „Explore Feedom" umnogome negativno uticalo na domet samih objava, zbog čega su poslovno ispaštali i vlasnici velikih kompanija, koje su i pre pojavljivanja „Explore Feeda" ulagale veliki novac za oglašavanje na Fejsbuku. Kod nas je to bio globalni udarac na medije i generalno na stranice korisnika koji su se do tada oslanjali samo na kvalitet postova kako bi, takozvanim organskim putem, došli do korisnika.

Besplatne ili relativno jeftine marketinške usluge najpoznatije društvene mreže na svetu, pre uvođenja „Explore Feeda", osim kompanija, rabile su i političke stranke. Tako je internet izborna kampanja uzela maha u gotovo čitavom svetu, pre svega u Americi, da bi se taj trend ubrzo preselio i u malu Srbiju. Međutim, budući da je izborna kampanja za beogradske izbore vođena u toku trajanja Fejsbuk eksperimenta u našoj zemlji, partije su morale da ulože dodatni novac kako bi njihovi reklamni spotovi došli do potencijalnih glasača. Slučajno ili ne, Fejsbuk je svoj eksperiment u Srbiji ukinuo svega dan nakon održanog glasanja, što je kod mnogih probudilo sumnje da sve to nije samo puka slučajnost, nego da je najpopularnija društvena mreža na svetu, sa sve Markom Zakerbergom na čelu, tempirala da to bude baš nakon izbora u Beogradu. Mora da je Mark sedeći u svojoj kancelariji jednoga jutra smislio kako će se ovajditi od srpskih političkih partija.

Upravo to je, kako se čini, bio povod da se članovi pokreta Dosta je bilo, nakon izbornog debakla koji su postigli u koaliciji s Dverima, sa osvojenih svega 3,89 odsto, požale na Fejsbuk.

„Samo jedan dan nakon beogradskih izbora, Fejsbuk je ukinuo News Feed za Srbiju i vratio sve kao što je bilo ranije. Najveći broj apstinenata je na FB, a mesecima pre izbora do njih nisu stizali politički postovi tim putem. I posle mi paranoični...", napisala je Ana Stevanović, poslanica Dosta je bilo, na svom profilu na Tviteru.

Iako je Stevanovićeva uz osmeh u izjavi za „Ekspres" objasnila da je u pitanju sarkazam koji, eto, neki očigledno ne razumeju, mnogi su posumnjali u namere Marka Zakerberga iz kancelarije.

- Moji tvitovi su često sarkastični, neki ih shvate, neki ne. Samo sam iznela činjenicu i povukla jednu vremensku odrednicu da je eksperiment ukinut baš posle izbora. To zapažanje sam završila sarkastično „i posle smo mi paranoični". Nigde nisam pomenula ni DJB, niti Dveri, a nikoga i ne optužujem. Ipak je taj tvit izazvao histeriju u javnosti - kaže Stevanovićeva, čija je izjava zaista pokrenula lavinu komentara. Neki su čak otišli i dalje od iščuđivanja, optuživši Aleksandra Vučića da je dirigovao čitavom akcijom.

Ivan Bildi, stručnjak za digitalni marketing, kaže kako ukidanje „Explore Feeda" nema apsolutno nikakve veze sa izborima u Beogradu.

- Prvo, u ovom eksperimentu je učestvovalo još pet zemalja u kojima nisu bili izbori, a osim toga, Srbija je toliko malo i beznačajno tržište za Fejsbuk da to mikropovećanje, ako ga je i bilo, sigurno nije razlog da oni tako nešto urade. Te brojke su veoma male, na globalnom nivou zanemarljive. Dosta se prašine u svetu diglo oko „Explore Feeda", čak su se pobunile i države koje su u tome učestvovale jer nisu znale šta ih očekuje ako eksperiment uspe i to postane globalna stvar. Svi su shvatili da to može da bude veoma loše. Mnogo ljudi se pobunilo i to je jedini razlog što je „Explore Feed" ukinut, nema to veze sa Srbijom - objašnjava Bildi.

Opširniji tekst možete pročitati u štampanom izdanju Ekspresa koji će se od petka naći u prodaji na kioscima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve