Svet
04.06.2018. 10:23
R.E./JT

Ko plaća za samit: Kim i Tramp vode "borbu" oko troškova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pregovori oko čuvenog samita u Singapuru, između Severne Koreje i Amerike, sve više liče na ucenjivanje, a sve manje na ozbiljnu političku saradnju. Naime, nakon što je već jednom otkazani samit iznova planiran za 12. jun, Kim Džong Un, izjavio je kako planira da tokom trajanja pregovora odsedne u elitnom hotelu od 5 zvezdica, koji se uz to nalazi na singapurskoj reci i ima divan pogled, ali da Severna Koreje nipošto neće snositi troškove za taj luksuz.

Donald Tramp, američki predsednik, ostao je bez teksta kada je saznao da Kim na ovaj način planira da od Amerike "izvuče" 6 000 dolara po noćenju, i već je počeo da se premišlja da li se samit isplati.

Deluje zapanjujuće da se jedan od istorijskih trenutaka, koji bi mogao da poboljša odnose dve odavno suprostavljene zemlje i konačno postigne dogovor oko napuštanju nuklearnog naoružanja, meri troškovima hotela.

Međutim, dok se vođe dve velike nacije raspravljaju poput penzionerskih škrtaca na pijaci, spor oko plaćanja Kimovog "letovanja", mogla bi da reši i Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), koja je kao jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir , ponudila da uloži novac od dobijene nagrade u čuveni samit.

"Ovo je istorijski susret, koji bi mogao da stvori svet slobodan od nuklearne pretnje, i to je svakako vredno poklonjenog novca", izjavio je Akira Kavasaki, predstavnik ICAN-a, dodavši da cilj njihove organizacije nije da se plate luksuzne hotelske sobe za predsednike, već usvajanje predloga za zabranu nuklearnog oružja, koji su do sad prihvatile 122 zemlje.

Zanimljivo je da je i Singapur obećao da će snositi deo troškova susreta između Severne Koreje i Amerike, kako bi se lakše obezbedili uspešni pregovori na samitu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve