Politika
14.07.2018. 11:22
R.E./Beta

KOHA DITOREl: Sa Tačijem u Brisel 18. jula putuju i Haradinaj, Kadri Veselji, Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Brisel 18. jula će putovati premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlementa Kadri Veselji, zamenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši, piše danas Koha ditore.

Kako se navodi, pre puta je prihvaćen dokument koji utvrđuje "crvene linije" u dijalogu sa Beogradom. Prema dnevniku, oni će se sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini dok neće prisustvovati susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pošto su na tom sastanku pozvani samo predsednici Kosova i Srbije.

To je potvrdjeno juče iz kabineta premijera Kosova i posebno je istaknuto da će rukovodioci institucija potvrditi Mogerinijevoj opredeljenje institucija za dijalog sa Srbijom i opredelenje i angažovanje da u dijalogu učestvuje i opozicija, odnosno da se stvori jedna sveobuhvatna ekipe koja će predstavljati Kosovo u finalnom delu dijaloga o normalizaciji odnosa.

Prethodno su juče predstavnici vladajuće koalicije razgovarali o platformi za dijalog koju je predložio predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji.

U dokumentu koji su danas objavili prištinski mediji se navodi da Kosovo neće pregovarati o svom državljanstvu, suverenitetu i integritetu.

"Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti. Kosovo ne prihvatiti treći nivo vlasti, koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje. Kosovo ne prihvata rešenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i region", navedeno je u dokumentu koji je objavila Koha ditore.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve