KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ UOČI VUČIĆEVE POSETE: Hrvatska i Srbije ne smeju biti neprijatelji

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ UOČI VUČIĆEVE POSETE: Hrvatska i Srbije ne smeju biti neprijatelji

Foto: AP


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da Srbija i Hrvatske ne smeju da budu neprijateljske države i dodala da ne očekuje lake razgovore s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom njegove posete, ali da veruje da će iskreno razgovarati o problemima i kako ih rešavati.

“Hrvatska i Srbija razlikuju se u pogledima na prošlost, na 20. vek. Međutim, ono s čim se moramo suočiti su posledice te prošlosti, a to su nestali i mnoga druga pitanja koja proizlaze iz procesa raspada bivše državne tvorevine, kao što su granična linija, arhive. Biću zadovoljna ukoliko se dogovorimo o tri do pet elemenata na kojima ćemo odmah početi da radimo”, rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatsku Radio-televiziju (HRT).

Izjavila je da je predstojeća Vučićeva poseta – planirana za 12. i 13. februar, pripremana duže vreme i da je, kada je prošle godine odložena, postojala želja da do susreta dođe u mirnoj atmosferi, ali da je poslednjih dana počeo da “eskalira verbalni rat između Hrvatske i Srbije” koji, kako je rekla, nije smela da dozvoli.

“Bilo je najlakše okrenuti glavu, ponovo odložiti posetu, skupljati političke poene i ništa ne raditi. Svesna sam političkog rizika, ali treba biti državnik koji razmišlja šta će napraviti za svoj narod”, dodala je predsednica.

Po njenim rečima, problemi se neće moći rešavati ukoliko se o njima ne bude razgovaralo.

“I ranije sam rekla da će proći puno vremena do trenutka kad ćemo moći reći da smo prijateljske države. Ali, nemojmo biti neozbiljni pred svetom i sopstvenim državljanima i nastaviti kontinuirano neprijateljstvo. Mi ne smemo biti neprijateljske države”, naglasila je hrvatska predsednica.

Ona je u razgovoru negirala da je bilo pritiska EU da do susreta dođe, ali i naglasila da je primila mnoge poruke građana koji podržavaju njen susret s predsednikom Srbije. Na konstataciju novinara da ima i onih koji se protive, Grabar-Kitarović je odgovorila da sigurno ima, ali da se njoj nisu javljali.

Na pitanje o izjavi potpredsednika Vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića da je Vučić dobrodošao, ali da prethodno treba da se izvini zbog svojih izjava iz ratnih 1990-tih godina, Grabar-Kitarović je odgovorila da svaki ministar treba da se bavi svojim resorom, i da se država vodi razumom, a ne emocijama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar