Politika
02.06.2018. 09:33
R.E./B92/Foto: Printscreen Youtube

KOMANDANT BAZE BONDSTIL PUKOVNIK NIK DUČIĆ: Nažalost, bilo je nekih incidenata nad Srbima, ali je situacija većim delom mirna i stabilna

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komandant vojne baze Bondstil i pukovnik američke vojske Nik Dučić ocenio je da je situacija u većem delu Kosovu mirna i stabilna.

Ipak, kako kaže, "nažalost je bilo nekih incidenata" nad Srbima. RTV KiM prenosi da je pukovnik srpkog porekla boravio sinoć u Gračanici na otvaranju Vidovdanske likovne kolonije.

Navodi se da je, nakon serije incidentata koji su se desili nad Srbima na Kosovu, pukovnik Dučić ocenio da situacija mirna.

"Znam da ste pročitali vesti, da su nažalost bili neki incidenti, ali u većem delu Kosova, posebno u mojoj oblasti, ja vidim da je stabilno, mirno i sigurno. Mi podržavamo Kosovsku policiju i druge kosovske institucije u njihovim naporima da poboljšaju sposobnosti i demonstriraju profesionalizam u rešavanju teških problema", kazao je Dučić.

On je, govoreći o izložbi u Domu kulture u Gračanici i otvaranju likovne kolonije, rekao da mu je drago što je prisustvovao ovom događaju i da ceni vredan rad umetnika.

Navodi se da je Dučić kazao da će predložiti svojim vojnicima iz baze Bondstil da dođu i pogledaju "ovu veličanstvenu izložbu".

U napadima Albanaca prethodnih dana povređeno je više Srba i oštećena je ambulanta u srpskom povratničkom selu Novake kod Prizrena.

Eparhija raško-prizrenska SPC zbog toga je saopštila da poslednji incidenti na Kosovu pokazuju da se bezbednosna situacija Srba intenzivno pogoršava.

"Kršenje verskih prava, posebno pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji verifikovano je i najnovijim izveštajem Stejt departmenta o verskim slobodama, gde se navodi onemogućavanje slobodnog pristupa vernicima pojedinim objektima i ukazuje na često kršenje postojećih zakona koji regulišu prava SPC i nevećinskih zajednica na ovom prostoru", piše u saopštenju.

NE PROPUSTITE:

HAOS U PETRIČU: Albanci gađali Srbe povratnike kamenicama prilikom obilaska Crkve Svete Trojice

POSTAVILI BARIKADE: Albanci blokirali put, ne daju Srbima da dođu do crkve Svete Trojice u Petriču

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve