Politika
12.12.2018. 18:10
R.E./Beta

KOMANDANT ZDRUŽENIH SAVEZNIČKIH SNAGA U NAPULJU ADMIRAL FOGO: Transformacija BSK u vojsku je suverena odluka Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

" Transformacija kosovskih bezbednosnih snaga (BSK) u Vojsku Kosova predstavlja suverenu odluku Kosova, izjavio je danas komandant združenih savezničkih snaga u Napulju, američki admiral Džejms Fogo.

On je u Skoplju, kako prenose lokalni mediji, rekao da je to suverena odluka koji treba da donesu poslanici u kosovskom parlamnetu.

"Kosovo je demokratska zemlja kao što je i vaša zemlja (Makedonija), isto kao što je i Srbija. U demokratiji birate poslanike koji donose odluke u vaše ime", rekao je Fogo.

Prema njegovim rečima, ukoliko se donese odluka o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku za to će biti potreban period koji može da bude i 10 godina.

"U međuvremenu moj i posao general-majora Lorenca D’Adarija je da obezbedimo bezbednost u toj zemlji i da garantujemo slobodu kretanja", rekao je Fogo na konfereciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom odbrane Makedonije Radmilom Šekerinskom.

On je podsetio da NATO na Kosovu ima 4.000 pripadnika i da su spremni za svaku odluku koju će doneti kosovski parlament u toku ove godine i da će ostati tamo da garantuju bezbednost zemlje.

Kosovski parlement će 14. decembra održati sednicu na čijem dnevnom redu je glasanje o nizu zakona kojim bi se sadašnje Bezbednosne snage transformisati u Vojsku Kosova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve