KOMANDANT ZDRUŽENIH SNAGA NATO U EVROPI general Skaparoti: Rusija podstiče regionalnu nestabilnost na Balkanu

KOMANDANT ZDRUŽENIH SNAGA NATO U EVROPI general Skaparoti: Rusija podstiče regionalnu nestabilnost na Balkanu

Foto: Printscreen Youtube


Komandant združenih snaga NATO u Evropi, američki general Kertis Skaparoti ocenio je da je bezbednosna situacija na Balkanu vrlo krhka i da su balkanske zemlje “glavna meta štetnog uticaja Rusije, koja podstiče regionalnu nestabilnost”.

Kako je preneo Radio slobodna Evropa (RSE), Skaparoti je tokom izlaganja pred Komitetom za oružane snage američkog Senata ocenio da je Balkan region od strateškog značaja.

“Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i postizanju dugoročnog rešenja koje je primenljivo za obe zemlje trenutno su na čekanju. Rusija podstiče regionalnu nestabilnost u naporima da spreči balkanske zemlje u njihovom napretku ka evroatlantskoj integraciji”, rekao je general.

Naglasio je da se Rusija protivi priznanju Kosova kao suverene države kroz političku, vojnu i ekonomsku pomoć kojom pokušava da zadrži svoj uticaj u Srbiji.

Naveo je i da snage Kfora na Kosovu, koje čini oko 3.500 vojnika iz članica NATO-a i drugih zemalja, igraju važnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Skaparoti je pred Komitetom za oružane snage američkog Senata ocenio i da je Rusija “dugoročni strateški konkurent koji SAD i NATO vidi kao glavnu pretnju svojim geopolitičkim ambicijama”.

“Moskva nastoji da proširi uticaj na svoje periferne zemlje, da bi podrila solidarnost NATO i prekršila pravila zasnovana na medjunarodnom poretku”, rekao je američki general.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar