Vesti
04.12.2017. 14:02
R.E.

KOSOVSKI ŠEF DIPLOMATIJE BEDŽET PACOLI ZA DOJČE VEČE: Srbija ne mora da kaže da priznaje Kosovo, ali neka postupi tako

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, u intervjuu za "Dojče vele", izjavio je da Srbija ne mora da kaže da priznaje Kosovo, ali da treba da postupi tako.

Naime, upitan da li zaista očekuje da će Srbija "jednog dana" priznati nezavisnost Kosova, Pacoli je odgovorio: "Uvek sam govorio da oni ne moraju to reći, ali neka postupe tako". Takođe, on smatra da Srbija može da utiče na region, kao i da u Prištini žele da imaju "dobre odnose sa Srbijom".

Pacoli je istakao da "jako puno veruje" u mogućnost normalizacije odnosa, tvrdeći da kosovska strana već nekoliko meseci ne reaguje na "takozvane provokacije" i da je srpskim političarima dozvoljen neometan dolazak na Kosovo.

On je rekao da je poslednji put dolazio u Beograd 1998. godine, kada se sastajao i sa Slobodanom Miloševićem. Na pitanje kada bi mogla da usledi nova poseta, kosovski šef diplomatije je rekao da je već imao kratke sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, dodavši da su tom prilikom obojica bili ljubazni.

- Nemam ništa protiv njih, imali smo kratke sastanke, oni su bili ljubazni. Nadam se da će takvih sastanaka biti sve više. Da li ću posetiti Beograd, zavisi od dobre volje i Kosovara i Beograda - istakao je Pacoli.

Upitan o mogućoj podeli Kosova, Pacoli se pozvao na Ahtisarijev plan gde je precizirano da ne može biti podele Kosova niti pripajanja drugim državama.

- Vreme kada su se menjale granice je vec završeno - rekao je Pacoli.

"Dojče vele" navodi da on nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije.

- Kosovo će imati fantastične odnose sa svim zemljama u regionu, pogotovo sa Albanijom. Imamo zajedničke vladine konferencije, idemo na usvajanje zajedničkih dokumenata, omogućićemo slobodno kretanje ljudi bez prepreka. Svi smo upravljeni prema Evropi i znamo da jednog dana granice neće imati smisla - istakao je Pacoli.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve