KREMALJSKO SRETENJE PUTIN-VUČIĆ NA NIKOLJDAN

KREMALJSKO SRETENJE PUTIN-VUČIĆ NA NIKOLJDAN


Tokom posete Moskvi, Putin će pred Vučića izaći sa spiskom zahteva, želja i pozdrava, tvrde upućeni sagovornici “Ekspresa”. Tako bi pored priče o promeni cene gasa, Putin mogao da zatraži čvrste garancije da im nećemo uvoditi sankcije, kao i podršku u međunarodnim akcijama, dok se najverovatnije ovoga puta neće pominjati diplomatski status centra u Nišu

Za Nikoljdan, kažu, polovina Srba slavi, druga polovina ide na slavu. Samo retki sa svoje krsne slave odu u goste kod Vladimira Vladimiroviča Putina. Ove godine to će učiniti predsednik Aleksandar Vučić, koji će u zvaničnoj poseti Moskvi biti od 18. do 20. decembra kada će, kako je najavljeno, dva lidera razgovarati o nizu bilateralnih i međunarodnih pitanja.

Na stolu bi moglo da se nađe, pored krupnih geostrateških tema, i vrlo konkretan problem promene cene gasa. Naime, pre dve nedelje u Beogradu je bio prvi čovek “Gasproma” Aleksej Miler sa jasnom porukom da planiraju povećanje cene gasa za 40 do 45 odsto, što bi za prosečnu srpsku porodicu bilo ogroman finansijski udarac. “Gasprom” prati cenu nafte na berzi i sa tim usklađuje cenu gasa, a posebno su im na tapetu zemlje poput Srbije, koje u nedostatku ozbiljne industrije ne kupuju ovaj energent tokom cele godine već samo za grejnu sezonu. Kako saznajemo, Vučić će verovatno u Moskvi zamoliti ruskog predsednika da to spreči. Zanimljivo je da jedino Putin ima uticaja na Milera, koji se prema svima ostalima ponaša kao da je “on Putin lično”. Da tu imamo šanse govore i najave da će u Republici Srpskoj, koju Rusi takođe smatraju prijateljskom, “cena gasa biti korigovana samo simbolično”.
Sa druge strane, Rusi će imati svoj spisak želja i pozdrava. Tako će Putin zatražiti od Vučića da im otvoreno pojasni našu poziciju i da da čvrste garancije da im nećemo uvoditi sankcije, odnosno da nećemo žuriti sa usklađivanjem spoljne politike sa Evropskom unijom. Moskva je, tvrde upućeni, paranoična otkako joj je Crna Gora, koja je svojevremeno bila jači saveznik od Srbije, okrenula leđa. Za razliku od pisanja domaćih medija, upućeni tvrde da Putin najverovatnije neće pominjati diplomatski status Rusko-srpskog diplomatskog centra u Nišu. Ne zato što su Rusi odustali od toga, već smatraju da za sada nema potrebe vršiti pritisak za tu, uslovno rečeno, malu stvar, koja će pre ili kasnije biti rešena.

FoNet/AP-PUTIN-VUÈIÆTek sad počinje ozbiljna igra i širenje dogovora Moskve i Beograda ne samo u vojnoj industriji već i u privredi. Rusija sve to i radi zarad svojih geopolitičkih interesa, kaže Vladimir Zotov

Prijateljski sastanak

Vučić je, uoči predstojeće posete Moskvi, poručio ruskom narodu da treba da znaju da zvaničnom Beogradu nije uvek lako, ali da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU, koja nikada nije glasala protiv Rusije i koja nikada nije i neće uvesti sankcije Rusiji.

– Ali to nije samo pitanje naših tradicionalnih odnosa, kao što neki tvrde. To je pitanje našeg budućeg odnosa, pošto vidimo Rusiju kao jednog od ključnih partnera u budućnosti, a ne samo u prošlosti sa njenim velikanima kao što su Dostojevski, Jesenjin i Puškin, koje bi vam pomenuo i svaki Amerikanac. Mi smatramo Rusiju kao našeg partnera na političkom, ekonomskom i svakom polju – rekao je Vučić za rusku agenciju Tass.

Beograd se, istakao je, suočava sa ozbiljnim pritiskom zbog svojih dobrih odnosa sa Moskvom.

– Ponekad kad učestvujete na nekim sastancima na Zapadu, o vezama između Rusije i Srbije, od dva sata, razgovara se sat i 45 minuta – naveo je srpski predsednik.

Ruska analitičarka Jekaterina Pomorceva u izjavi za “Ekspres” kaže da je Vučićeva poseta Putinu pokazatelj ruske podrške i zaštite od pojačanih napada EU i SAD.

– Zapadni pritisak na Srbiju je nešto na šta Rusija gleda s neodobravanjem i za šta je više puta tražila da se stopira. Udaljavanje od Rusije neće se desiti sve dok postoji ovakva inicijativa Srbije, ali i želja Moskve da pomogne Beogradu. Naravno da će Rusija zahtevati rešenje pitanja svojih interesa kao što je nerešen status Humanitarnog centra u Nišu, neuvođenje sankcija, kao i podrška međunarodnim akcijama. Recimo, odbijeno je učešće Rusije na Olimpijskim igrama, što je čisto političko rešenje. Vlada Srbije će sigurno dobiti zeleno svetlo za proširenje vojnih i ekonomskih ugovora i donacija iz Rusije, zato smatram da će taj susret proći maksimalno pozitivno i biti od obostrane koristi – napominje Pomorceva.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da Vučića u Moskvi očekuje prijateljski odnos, a ne “lista zahteva”.
– Za razliku od toga kako se prema nama ophodi Zapad, Rusi će se ophoditi kao prema savezniku i verovatno postaviti pitanje kako oni mogu da pomognu Srbiji. Putin će mu ponuditi podršku po pitanju Kosova i generalno stabilnosti na Balkanu. Biće reči o produbljivanju vojne saradnje naše dve zemlje i modernizaciji srpske armije, ali i ceni energenata. Važno je da dobijemo i njihovu saglasnost za uvoz oružja iz Belorusije. Vučić će ga uveriti u prijateljski stav Srbije i tako će se načelno napraviti dogovor za buduće delovanje – navodi Anđelković dodajući da će se možda ruski predsednik zauzeti za nas i po pitanju poskupljnja gasa.

Opširnije čitajte u najnovijem broju Ekspresa koji se od petka nalazi u prodaji na trafikama

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Jokso

    Ova fotografija,rukovanje pred.Putina i pred.Vucica govori puno.Pitam sam sebe zasto je EKSPRES u svoj clanak stavio ovu,ne bas korektnu fotografiju?.Ne treba zaboraviti da pred.Putin vodi racuna i o nacinu pozdravljanja sa gostom.

+ Ostavite komentar