LAVROV POSETIO SEVERNU KOREJU: Video se i sa Kim Džong Unom

LAVROV POSETIO SEVERNU KOREJU: Video se i sa Kim Džong Unom

Foto: Beta/AP/Alexander Zemlianichenko


Rešenje pitanja nuklearnog programa na Korejskom poluostrvu ne može da bude potpuno ako ne budu ukinute sankcije Pjongjangu, istakao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je u radnoj poseti Pjongjagnu.

– Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba da bude nekih faza i dođe do približavanja u svakoj od tih faza – rekao je Lavrov posle razgovora sa severnokorejskim kolegom Ri Jong-hoom.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se sprečilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dve Koreje i dogovora o održavanju samita između Severne Koreje i SAD.

Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Severne i Južne Koreje, kao i Severne Koreje i SAD.

– Pozdravljamo samit između Pjongjanga i Seula koji se dogodio i planiranog susreta na najvišem nivou između lidera Severne Koreje i SAD – rekao je Lavrov.

Moskva je, rekao je šef ruske diplomatije, zainteresovana za primenu trilateralnog ekonomskog projekta sa Pjongjangom i Seulom, uključujući izgradnju železnice.

Lavrov je naveo da su lideri Severne i Južne Koreje na svom sastanku izrazili interesovanje da dođe do objedinjavanja železničke mreže.

– Rusija, kao dobar sused Severne Koreje, spremna je da doprinese tim naporima – dodao je Lavrov.

On je naglasio da Moskva i Pjongjang mogu da prošire trgovinske i ekonomske odnose u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lavrov je u radnoj poseti Pjongjangu, prvoj od 2009. godine, navela je agencija Tas s.

Prema poslednjim informacijama, Lavrov se video i sa liderom Severne Koreje, Kim Džong Unom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar