LDP OŠTRO KRITIKOVAO POSETU MARIJE ZAHAROVE: Ivica Dačić je ponizio Srbiju, ponaša se kao portparol Moskve

LDP OŠTRO KRITIKOVAO POSETU MARIJE ZAHAROVE: Ivica Dačić je ponizio Srbiju, ponaša se kao portparol Moskve

Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović


Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je danas da je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić privatnu posetu portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove iskoristio da još jednom pošalje poruke koje svadjaju Srbiju sa zapadnim državama, u nadi da će Rusija čuti njegove stavove.

LDP smatra da je Dačić neprimerenim ponašanjem uvredio svakog gradjanina Srbije, jer se umesto obraćanja koje objašnjava razlog i prirodu posete Marije Zaharove, čuo Dačić koji, “po ko zna koji put, obesmišljava funkciju na kojoj se nalazi” i ponaša kao ambasador Rusije u Beogradu.

“Antizapadnu histeriju, kojom je objasnio nekakvu nepravdu koja je kriva za našu propast, pratila je vašarska atmosfera posete koja je valjda trebalo da opiše Srbiju kao zemlju u koju ruski činovnici svrate u prolazu, da odavde pošalju izjave koje ih preko naše kičme konfrontiraju sa Zapadom, dok smo mi statisti bez prava da svoje interese stavimo u prvi plan”, navela je Liberalno-demokratska partija u saopštenju.

LDP ističe da interesi Rusije nisu interesi Srbije, kao i da oni koji vode Srbiju moraju konačno da razumeju da gradjani “nisu pešadija ruske spoljne politike, a da ministri ne mogu da izgledaju kao ruski portparoli lišeni svake pristojnosti”.

“Srbiji treba ubrzan ulazak u Evropsku uniju i NATO. Potrebno nam je rešenje kosovske krize koje nije napisano u Moskvi, nego je dogovor Beograda i Prištine, odnosno dva društva, kao što je nužna i promena regionalne politike, koja suzbija ruski uticaj u Bosni i Hercegovini”, poručio je LDP.

Promena spoljnih prioriteta Srbije, kako su ocenili, za rezultat će imati i relaksiranje unutrašnjih odnosa, koji su poslednjih meseci dodatno zatrovani ofanzivom nacionalističkih snaga koje svoje uporište i oslonac traže u Moskvi.

Dačić je juče na konferenciji za novinare u Beogradu sa Marijom Zaharovom kazao da je predlog o razgraničenju Kosova odraz želje za pronalaženje kompromisnog rešenja za to pitanje i da ga ne treba tumačiti kao slabost, nazivajući licemerima one koji se protive promeni granica.
“Kako ih nije sramota da govore da nema promene granica, oni koji su nas bombardovali da bi srušili naše granice? Kako vas nije sramota, licemeri? To važi i za Makedoniju koja je priznala nezavisnost Kosova i kaže da sad nema promene granica”, rekao je Dačić i dodao i da “Veliku Britaniju više ne može da spominje jer nju ne zanima koji je srpski stav”.

Rekao je da je “Pandorina kutija otvorena” i poručio onima “koji misle da je (Srbija) slaba, da se ne igraju sa živcima Srbije”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar