Politika
22.01.2018. 12:39
R.E./RSE

LOPTA JE U RUKAMA VLASTI: Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK vraćena kosovskoj vladi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedništvo Kosova odlučilo je da se inicijativa poslanika o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine prosledi Vladi Kosova na razmatranje, izjavio je Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja koji je prisustvovao sastanku Predsedništva Kosova gde je na dnevnom redu bilo to pitanje.

„Onako kako je zahtevala inicijativa poslanika, tako se i dešava. Ovo sada prelazi na Vladu Kosova, lopta je u rukama Vlade Kosova, šta misli o ukidanju Specijalnog suda. Sada ovo pitanje više nije u rukama Skupštine", dodao je Konjufca.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine, izjavio je nakon sastanka Predsedništva da je ovakvo delovanje na osnovu Pravilnika Skupštine.

„Inicijativa poslanika poslata je Vladi da da mišljenje i to je u skladu sa procedurom", dodao je Veselji.

Inače, Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) napustio je sastanak predsedništva Kosova pošto je na dnevnom redu bilo pitanje o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine.

Avdulah Hoti je rekao da je ta odluka u skladu sa stavom ove partije, koja smatra da bi ukidanje Zakona o Specijalizovanim komorama (Specijalni sud za ratne zločine) bilo štetno po Kosovo.

„Ovo je veoma diskutabilno pitanje za kosovsko društvo, jer dovodi u pitanje sve odnose koje je Kosovo do sada izgradilo sa najjačim partnerima međunarodnog, demokratskog sveta. DSK je protiv ove inicijative i mi smo zato napustili sastanak. Videćemo kako ce dalje postupiti parlamentarna većina", istakao je on.

Na predsedništvu će se odlučiti da li će se ovo pitanje proslediti Skupštini na razmatranje i glasanje. Predsedništvo Skupštine raspravlja o ovom pitanju na osnovu zahteva 43 poslanika koji zahtevaju ukidanje suda, smatrajući ga monoetničkim.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, izjavio je prošle nedelje da će se poslanici Skupštine Kosova koji su podržali inicijativu o gašenju Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa teškim posledicama, ukoliko takva inicijativa uspe.

Kosovski Specijalni sud sa sedištem u Hagu bi trebalo da istraži navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad nealbanskim civilima, koji su navedeni u izveštaju Saveta Evrope švajcarskog senatora Dika Martija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve