Politika
31.08.2018. 12:10
R.E./Beta/Foto: Printscreen Youtube

LORD PEDI EŠDAUN: Mogerini je spremna da podrži promenu granica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun izjavio je da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini unutar Evropske unije podržava promenu granica.

Ešdaun je u intervjuu za Radio slobodnu Evropu rekao da je pitanje da li visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU ima mandat, budući da su protiv promene granica.

"Mogu da vam kažem samo ono što sam čuo. Shvatio sam da je visoka evropska predstavnica Mogerini spremna da podrži tu ideju. Mislim da je evropski komesar za proširenje (Johannes Han) manje entuzijastičan prema toj opciji, ali je ona svakako spremna da to učini", rekao je Ešdaun.

On je rekao da se rešenje odnosa Srbije i Kosova ne može tražiti na rušenju temeljnih principa EU o multietničkim zajednicama, i stvaranjem "monoetničkih džepova" koji bi se stvorili na Balkanu.

"Mogerini je ta koja unutar EU podržava ovu ideju, a od njene realizacije najzadovoljnije bi trljao ruke ruski predsednik (Rusije) Vladimir Putin, i potom primenio na ukrajinsku krizu", rekao je bivši visoki predstavnik za BiH.

Ešdaun je rekao da bi korekcija granica pokrenula slične zahteva, što bi dovelo do migracije manjina i destabilizovanja drugih država, poput BiH i Makedonije.

Bivši visoki predstavnik je krikovao EU i zbog njenog, kako je naveo, "manje aktivnog" pristupa BiH.

"Gospodin Putin, na jednoj, i gospodin (Redžep Tajip) Erdogan, na drugoj strani, koriste priliku da demonstriraju ono što mislim da će imati štetan ishod po BiH. Takođe će poslužiti procesu onih koji žele da vide destabilizaciju BiH", rekao je Ešdaun.

Ešdaun i još dvojica bivših visokih predstavnika u BiH, Karl Bilt i Kristijan Švarc-Šiling, ove nedelje su u otvorenom pismu Mogerini i ministrima spoljnih poslova EU, izrazili "duboku zabrinutost" zbog eventualne korekcije granica izmedju Srbije i Kosova, i posledica koje bi to imalo po BiH.

Oni su naveli da su "duboko zabrinuti" zbog izjava zvaničnika EU koji su spremni da podrže dogovor predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji uključuje razmenu teritorija putem "korekcija granica".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve