MAJA GOJKOVIĆ: Kako da kaznim Šešelja, kad ne postoji dokaz?

MAJA GOJKOVIĆ: Kako da kaznim Šešelja, kad ne postoji dokaz?

foto: Printscreen youtube


Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da nema načina da kazni poslanika radikala Vojislava Šešelja za nešto što je radio ispred parlamenta. Ona je rekla da za to ne postoji dokaz.
Istakla je da treba osuditi svako nasilje, i fizičko i verbalno, jer je to primitivizam.

“Zaista mi je žao što je došlo do prekida razgovora. (sa hrvatskom parlamentarnom delegacijom). U jednoj vrlo lepoj prijateljskoj atmosferi sam razgovarala sa predsednikom hrvatskog Sabora, (Gordanom) Jadrokovićem. Nastavili smo u tako dobrom duhu, da želimo da sarađujemo i da rešavamo pitanja koja su u interesu oba naroda”, rekla je Gojkovićeva gostujući na TV Pink.

Komentarišući incident koji je u srpskom parlamentu izazvao Šešelj tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije kada je, kako je saopšteno iz SRS, gazio hrvatsku zastavu i verbalno vređao članove delegacije, Gojkovićeva kaže da je od interesa obe zemlje da rešavamo zajednička pitanja koje imamo.

Ona je ukazala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekinuo posetu Zagrebu februara ove godine, kada ga je na Markovom trgu, dok je prelazio iz zgrade vlade u zgradu Sabora, zaskočio poslanik HDZ Mirolju Bulj, a ni taj poslanik, podsetila je, nije kažnjen.

“Da vidimo na koji način su oni sankcionisali ponašanje poslanika Sabora i kako onda kao primer da uzmemo i da isto to uradi i Srbija”, kaže Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta je rekla da bi Bulj i nju izvređao kada bi otišla u Sabor, a poziv za posetu će, kazala je, naravno prihvatiti, ako je neko bude pozvao.

Ispričala je da ju je istog dana pozvala predsednica vlade, Ana Brnabić, jer je mislila da može da joj opiše taj incident.

“Nisam znala da opišem incident, nisam mogla jer nisam bila tu”, kaže Gojkovićeva.

Objasnila je da po Poslovniku ne može da kazni Šešelja, da kazni nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka, ni bilo kakvog traga.

“Kako da ga kaznim? Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao ni mobilnim telefenom”, dodaje ona.

Navela je da su joj članovi delegacije Hrvatskog sabora rekli da ih je Šešelj uvredio i opsovao.

“Šta se dešavalo ispred (parlamenta) imam neka svedočenja da je pokušavao da otme zastavu, služba obezbeđenja mu to nije dozvolila. Onda je postament pao i u tom trenutku kažu da je on pokušavao da zgazi zastavu. Verovatno je uspeo i da je zgazi”, kaže Gojković.

Ispričala je da je obezbeđenje, kada je Šešelj potom ušao u parlament, napravilo živi zid ispred sledeće zastave Srbije i Hrvatske i profesionalno ih zaštitio.

Objasnila je da kamera ne može da potpuno obuhvati deo ispred skupštine zbog mrtvog ugla, te da nema traga da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu kako sam tvrdi.

“Svi visoki zvaničnici Srbije su osudili incident koji se desio. Niko ne sme da psuje, a kamoli da gazi zastavu jedne države. Uvek smo bili dobri domaćini i to je nešto što je nedopustivo”, kaže Gojkovićeva.

Navela je da joj je žao što je hrvatska delegacija prekinula posetu jer su, dodaje, razgovori bili konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi.

“Iskreno smo osudili ovaj incident. Bilo kakvu i naznaku gaženja zastava, simbola, obeležja suverene države u Srbiji ne sme da se dešava. Nadam se iskreno da će ovaj incident pasti u zaborav i da će državni i nacionalni interesi dve države prevladati i da ćemo nastaviti da razgovaramo”, rekla je Gojkovićeva.

Posle sastanaka sa hrvatskom delegacijom i izjava na konferenciji za novinare, Gojkovićeva kaže da je poseta nastavljena u radnoj atmosferi na radnom ručku, te da je tada neko iz hrvatske delegacije poslao saopštenje SRS Vojislava Šešelja sa navodima o gaženju hrvatske zastave, nakon čega su se razišli.

“Onda sam dobila poruku da hrvatska delegacija ipak želi da prekinu državnu posetu. Smatram da treba da nastavimo dalje, da razgovaramo i rešavamo otvorena pitanja koja imamo”, navodi Gojkovićeva.

Pozdravila je to što se istog dana nije odustalo i što je ipak otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu i istakla da će odnosi Srbije i Hrvatske biti bolji što bude više ekonomskog povezivanja.

Povodom pojedinih zahteva da se Šešelju oduzme mandat zbog presude Haškog tribunala kojom je osuđen na 10 godina zatvora, Gojkovićeva kaže da neće da komentariše presude suda

“Da li oduzeti nekome mandat ili ne, bojim se da Aleksandra Jerkov i drugi poslanici neće moći neće ovoga puta da imaju uspeh”, kazala je Gojkovićeva, te dodala da, ako je neko odslužio i izdržao kaznu kao što piše u presudi, on nastavlja dalje sa svojim životom jer u presudi nema oduzimanja nekih građanskih prava. Tim pitanjem treba da se pozabave pravnici”, dodaje ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar