Politika
29.10.2018. 14:22
Nataša Anđelković

MALA VRATA VELIKIH DOMETA: Inicijativa da Kosovo uđe u INTERPOL i formalno dobije vojsku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Inicijativa da Kosovo uđe u Interpol, a da dobije i formalnu vojsku, mimo svih međunarodnih normi, samo je korak ka zaokruživanju državnosti južne srpske pokrajine

Maks Veber je državu definisao kao entitet koji ima monopol na legitimnu upotrebu sile na određenoj teritoriji.

Jednostavno, da bi vas neko smatrao državom, uz blago zanemarivanje međunarodnog prava, neophodno je da imate sopstvenu vojsku i policiju. Upravo time se, ali uz svesrdnu američku podršku, ovih dana vodi i Priština. U kosovskom parlamentu usvojena su u načelu tri nacrta zakona koja se tiču transformacije kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Jedan od nacrta predviđa i formiranje ministarstva odbrane. Srpski poslanici su, pošto su saopštili da su protiv, napustili zasedanje skupštine. Ali ne i prištinsku vladu.

Zanimljivo, početak transformacije KSB-a pokrenut je pomalo u potaji, zaobilazeći kosovski Ustav, po kojem je za takvu promenu potrebna saglasnost i srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu.

U međuvremenu u poseti Beogradu i Prištini bio je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer.

Tokom sastanka sa njim, predsednik Vučić je "preneo gostu stavove Srbije o kosovskoj vojsci". Vučić je naveo da ga je više puta zamolio i ukazao na činjenicu da formiranje vojske ne stoji ni u jednom međunarodnom dokumentu od Rezolucije 1244, preko Briselskog sporazuma, do dogovora sa NATO gde se jasno definiše ponašanje bezbednosnih snaga - koje ne mogu biti angažovane bez saglasnosti NATO i srpske zajednice na KiM.

- Nijedan od ovih uslova nije ispunjen, i zato sam rekao da bismo bili saterani u ćošak i ne bismo imali izlaza ukoliko bi se vojska napravila, i eventualno ušla na sever Kosova - objasnio je Vučić.

Paralelno sa tim ponovo se u javnosti govori o inicijativi da Kosovo postane članica Interpola.

- To predstavlja želju Prištine da uđe u sistem UN na mala vrata - rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Iako je lukavo prozreo tu njihovu nameru, Dačić je ohrabrio ovdašnju javnost sopstvenim uverenjem da se verovatno neće uskoro desiti.

- Za članstvo je na glasanju potrebna dvotrećinska većina prisutnih, ne računaju se uzdržani i odsutni. Očekujem da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova ne glasaju. Kosovo nema dvotrećinsku većinu. Laž je da ovako ne mogu da sarađuju sa Interpolom, jer nisu član, jer UNMIK ima sporazum sa Interpolom i preko njega se obavlja ta komunikacija. Laž je i to da oni to žele da bi unapredili borbu protiv organizovanog kriminala, već bi Priština to prikazala kao diplomatsku pobedu. Kosovo želi članstvo da bi pokazalo da je pitanje statusa rešeno i zato smo mi protiv - rekao je on, dodajući da Srbija kao aktivna članica Interpola vodi ozbiljnu diplomatsku borbu i čini sve da spreči ulazak južne srpske pokrajine u ovu instituciju.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da bi predstavljao politički presedan i podvukao da ne postoji nijedan pravni argument da Kosovo postane član te međunarodne policijske organizacije, pošto nije član UN. On priznaje da postoje veliki pritisci da se Kosovo primi u Interpol i da je situacija ove godine bitno drugačija u odnosu na prošlu godinu kada je domaćin Skupštine Interpola bila Kina. Tada su oni odbili dolazak delegacija Kosova na Skupštinu i Kosovo je tada odustalo od apliciranja za članstvo u Interpol.

- Ove godine situacija je drugačija, nestao je predsednik Interpola, a zamenio ga je potpredsednik iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova, a ključni su glasovi zemalja članica i tu se vodi bitka. Zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova nude ostalima da dođu, a da će im platiti sve troškove, tako utičući i na to da ne dođu ove druge - ističe Stefanović. Istovremeno, državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković podsetila je da bi ulazak tzv. države Kosovo u Interpol mogao da dovede do "kriminalizacije ove organizacije, s obzirom na činjenicu o postojanju bliskih veza najviših kosovskih zvaničnika s licima iz kriminogenih sredina". Prema njenim rečima, svakako najveća opasnost od prijema Kosova u Interpol je mogućnost raspisivanja poternica protiv najmanje 5.000 srpskih policajaca, ali i vojnika i drugih građana.

Ipak, ako se uz sve zna da je Palmer čak i u Beogradu rekao da "SAD podržavaju formiranje kosovske vojske", da od početka Kosovo gledaju, doživljavaju i formiraju kao državu, ostaje samo da se ispuni veberovski zahtev.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve