MALI POTPISAO: Srbija vraća Češkoj 9,8 miliona dolara duga, ostatak nam oprostili

MALI POTPISAO: Srbija vraća Češkoj 9,8 miliona dolara duga, ostatak nam oprostili


Srpski i češki ministri finansija Siniša Mali i Alena Šilerova danas su u zamku Lani kraj Praga potpisali sporazum o rešavanju starog klirinškog duga Srbije koji će se vratiti jednom ratom u iznosu od 9,8 miliona dolara.

Ovo dugovanje potiče iz vremena bivše Jugoslavije i Čehoslovačke i tada je iznosilo 32,8 miliona američkih dolara. Pošto je Srbija na početku pregovora odbijala odbijala da vrati dug, Češka je odlučila da veću sumu novca oprosti pa će tako konačan iznos biti 9,8 miliona dolara. Ovaj ugovor realizovaće se u roku od 45 dana od potpisivanja.

,, Postizanje sporazuma o rešenju srpskog duga još više će poboljšati naše uzajamne odnose za koje je taj problem iz prošlosti predstavljao opterećenje”, rekla je Šilerova.

Predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić koja danas boravi u poseti Češkoj, a u utorak Slovačkoj, primio je danas u predsedničkom zamku Lani kraj Praga predsednik Češke Miloš Zeman a posetu premijerka nastavlja susretom sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Radekom Vondračekom.

Brnabićeva će se sastati i sa češkim premijerom Andrejom Babišem, a posetu će završiti večerom koju u njenu čast priređuje predsednik Senata Parlamenta Češke Jaroslav Kubera.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar