Politika
13.06.2018. 11:04
Tanjug

MEKALISTER: Srbija na putu ka EU, ali mora brže

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid MekaLister u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je Srbija na dobrom putu integracija u EU, ali da mora da radi brže, pogotovo u oblasti vladavine prava.

U dokumentu se, pored pohvale kontinuiranog angažmana Srbije na putu ka EU, i posebno ekonomije, naša zemlja poziva da aktivno promoviše svoje strateške odluke u srpskoj javnosti.

U nacrtu izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, Mekalister poziva Srbiju da brže radi na reformama u oblasti vladavine prava, sto se na prvom mestu odnosi na nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Izvestilac EP za Srbiju podvlači važnost jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji.

U izveštaju se ponavlja da nije bilo napretka kada je reč o poboljšanju situacije u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, te da napadi i zastrašivanja novinara ostaju "pitanje koje brine".

Srbija je pohvaljena kada je reč o njenoj "konstruktivnoj bilateralnoj saradnji sa susedima uključujući zemlje članice".

Izveštaj pozdravlja "kontinuirano zalaganje Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom".

Naglašava se da "više mora da se radi na primeni dogovorenog u dijalogu" i naglašava važnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Naglašava se da se mora ubrzati rad na novoj fazi dijaloga, koji vodi sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa", definisanoj pravno obavezujućim sporazumom".

I ovoga puta u izveštaju Srbija se poziva da postepeno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Dejvid Meklaister u nacrtu svog izveštaja posebno podvlači napredak ostvaren u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji, jačanje privrednog rasta i očuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti zemlje.

Nacrt izveštaja bi trebalo da bude predstavljen Spoljopolitičkom odboru Evropskog parlameta ( AFET) 20. i 21. juna.

Odbor bi 8. i 9. oktobra na osnovu nacrta izveštaja i dogovorenih amandamana trebalo da izglasa ovogodišnji izveštaj o Srbiji, koji će u formi Rezolucije o Srbiji usvojiti u Evropskom paralmentu u novembru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve