Politika
16.02.2018. 12:11
R.E./Insajder,Beta,N1

MESEC DANA OD UBISTVA IVANOVIĆA: Istraga bez rezultata, sporan i proces samog uviđaja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mesec dana prošlo je od ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija pravda" Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, a počinioci i nalogodavci još nisu otkriveni.

Predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači rekao je juče za N1 da su motivi zločina kriminalne prirode, da će počinioci biti otkriveni iako će istina nekoga boleti.

On je dodao da će Priština sarađivati sa Beogradom u cilju rasvetljavanja ubistva. Inače, do prve razmene informacija između Beograda i Prištine došlo je tek početkom februara.

Kosovska policija je u prvim danima po ubistvu pregledala zapise video kamera sa sedišta GI SDP koje su snimile mesto ubistva, ali i obavila razgovor sa brojnim svedocima. Utvrdila je i ko je vlasnik zapaljenog vozila pronađenog u Kosovskoj Mitrovici odmah nakon ubistva i za koje se sumnjalo da je korišćeno u izvršenju tog krivičnog dela.

Međutim, nakon toga nije bilo nikakvih zvaničnih podataka o toku istrage.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić ocenio je za agenciju Beta da je vreme da se nadležne institucije oglase i porodici i javnosti kažu čime istraga raspolaže.

"Vreme je da nadležni nešto zvanično kažu - policija i tužilaštvo, a ne političari", rekao je Vlajić.

Šta se dogodilo na uviđaju?
Pre pet dana, dvojica srpskih policajaca privedena su u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mesto zločina. Sumnjičili su ih da su uzeli čauru sa lica mesta i da je nisu predali zajedno sa drugim dokazima. Nakon isteka pritvora sud u Mitrovici ih je oslobodio.

Kosovska policija je nakon njihovog privođenja saopštila da su po nalogu Osnovnog suda u Mitrovici pretresene dve lokacije u severnom delu grada i da je tom prilikom zaplenjen pištolj marke "TT" i dva šaržera sa po devet metaka kalibra 7,62 milimetara.

Javni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja rekao je za Insajder da se na snimcima sigurnosnih kamera vidi da su policajci sve vreme razgovarali telefonom sa nekim dok su bili na mestu ubistva Ivanovića.

"Nismo utvrdili s kim su policajci razgovarali, ali su telefoni konfiskovani. Izvršiće se veštačenje i preduzeće se i druge mere da bi konstatovali s kim su razgovarali u to vreme", naveo je tužilac.

On je dodao i da se na snimcima kamera vidi da je jedan od policajaca uklonio čauru sa lica mesta, odnosno da ju je stavio u džep.

"Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja 'zastava M70A', a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru", naveo je Sulja.

Međutim, isti snimak, od tužioca drugačije vidi predsednik Osnovnog suda koji nije uvažio zahtev Tužilaštva da policajci ostanu u pritvoru.

Sudija Nikola Kabašić za Insajder kaže da su policajaci u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar, pošto nisu odmah videli krv i povrede kod Ivanovića.

"Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze, jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela", naveo je Kabašić.

Kosovski mediji objavljuju da je u sredu Kabašićevu podneo ostavku, što je potvrdio i Sudski savet Kosova koji ostavku još nije razmatrao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve