Politika
07.08.2018. 17:30
R.E./Beta

MILORAD PUPOVAC: Razumem one koje su u Vučičevoj izjavi prepoznali teške reči

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je danas da razume svoje sugradjane Hrvate koji su u poredjenju današnje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom, koje je izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prepoznali teške reči i težak teret ;koji ne bi trebalo pripisivati njima zbog istorijskog stradanja koje su Srbi doživeli tokom ;i posle vojno-policijske akcije "Oluja" 1995.

"Za to postoje odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao komandanti, bilo kao začetnici, a koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživeli Hrvati", ;naveo je Pupovac u izjavi dostavljenoj medijima povodom Vučićeve izjave na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom "Oluje" u Bačkoj Palanci, kome je i sam prisustvovao.

Pupovac je rekao da je protiv kolektivizacije krivice "o kome god da se radi, o Hrvatima ili Srbima", jer "osim što je nepravedna, kolektivizacija je seme zla". ; On je, medjutim, dodao da se nada i da njegovi sugradjani Hrvati razumeju da obeležavanje "Oluje" bez svesti o izgnanstvu preko 200.000 Srba i sa proslavama kao što je bila ovogodišnja u Glini (mestu istorijskog pogroma Srba u mesnoj crkvi i okolini 1941. godine), u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav "Za dom - Spremni" ne može biti nikako tolerisano. ; Pupovac je izrazio nadu ;da će "nakon ovoga iskustva, predstavnici dve države uvideti da svi razgovori o nestalim, o manjinama, o sukcesiji, o ratnim zločinima, o granici, o izgradnji infrastrukture, o saradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija, neće uroditi nikakvim rezultatima ako ;ne počnu dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe u interpretaciji prošlosti i u komemorativnim praksama, a da će njihovi građani ostati taoci tih sukoba".

Naveo je takođe da onima koji u ovakvim okolnostima," kao što je to dosad činjeno u nizu sličnih situacija, celu srpsku zajednicu žele da pretvore u taoca reči koje nisu sami izgovorili i dela koje nisu sami počinili" Pupovac je poručio: "Mi na to nismo pristajali niti ćemo pristajati. Niti želimo da se to ikome i igde događa".

Pupovac se oglasio saopštenjem nakon poziva više hrvatskih političara da se ogradi od izjave Aleksandra Vučića koji je ;u subotu ;u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom "Oluje", rekao da je "Hitler hteo svet bez Jevreja", a da je "Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
12.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve