Politika
19.02.2019. 15:02
R.E./Happy tv

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ U "ĆIRILICI" Tramp je zainteresovan da se reši pitanje Kosova i Metohije"!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U emisiji "Ćirilica" voditelj i autor Milomir Marić ugostio je Ivicu Dačića, ministra spoljnih poslova Srbije. Tema emisije glasi:"Sve tajne srpske diplomatije".

Možda Amerika ne zna,Rusija, EU ne zna, ali verujem da srpska diplomatija zna kada padaju takse i kada počinju pregovori u Briselu?

- Preteruješ u očekivanjima, mislim. Reč je da li neko želi da izvrši ključni pritisak, niko ne može da mi ubedi da Haradinaj prkosi celom svetu. Zemlje međunarodne zajednice igraju se dobrih i loših zemalja. SAD protiv EU su imale otvoreni duel oko severnog toka, gde se Merkel trudila da brani taj tok a ne južni. Oni misle da samo oni imaju
priliku da prave gasovode. U EU u narednim godinama će doći do smanjivanja energetske proizvodnje. Povećaće se zavisnost energenata koji ih uvoze. Iz Rusije i Norveške najviše uvoze i to kad god neko drugi radi je normalno, ako mi kažemo da nama treba, e tada im zasmeta, uzmite iz Azerbejdžana. Svi pričaju a gasa nigde.

Da se vratim na Haradinaja. Oni nemaju spoljnu politiku svoju već forsiraju američku. Tramp je zaitneresovan da se reši pitanje KiM. Njemu treba spoljno politički uspeh, a to je trajno rešenje za Kosovo koje ne može da se postigne bez rešenja sa Srbijom. Evropske zemlje nisu zadovoljne tim rešenjem, Nemačka, Velika Britanija. Zemlje vrše prekompoziciju da vide ko je glavni u EU. Zato Nemačka ne favorizuje Tačija več Haradinaja.

Kada mentori iz Prištine požele da ukinu takse biće uništene. U EU u maju će bti izbori, formiranje komisije trajaće nekoliko meseci, pitanje je ko će biti predsednik komisije i saveta, pa ko će doći posle Mogerini. Ako do maja ne bude rešenja da li će biti političke volje i rešenje ove godine. Ja ne lijem suze zbog taksi koje je Priština uvela, ovo je
žrtva jer se borimo za nacionalni interes. Nećemo priznati Kosovo ako oni samo ukinu takse. Oni nisu očekivali da ćemo imati čvrst stav. Niko ne pominje sud za ratne zločine, vojsku Kosova već samo takse. Oni Trepču pretvaraju u kosovsku firmu a mi otplaćujemo kredite. A kad je već tako što ne otplaćujete sopstvene kredite kad ste nezavisna država. Bez ukidanja taksi nije dobro da se nastavlja dijalog, moramo se vratiti na primarne teme. Haradinaja su svi ubedili na sto posto jer je prvo hteo trideset.

Bio sam juče kod Sime Spasića, žena u Klučki izgubila je dva sina. Pregovarački tim vodi veselje od Mazrekua koji je učestvovao u ubistvima i silovanjima a sada je na čelu pregovaračkog tima. Vidimo koliko u pravna država i koliko su daleko odmakli.

Formira sudnje suda za ratne zločine nad Albancima? Platforma za sporazum?

Naša platforma je da je to autonomija unutar Srbije. To govori u kolikoj su zabludi i ne znaju gde se nalaze, jednostrano proglašenje Kosova je zabluda i ta ideja je propala. Ja nisam za rat ni sukobe ali jesam za to da Srbija mora da nastupa čvrsto u odbrani stava. Grci su se 20 godina bunili zašto neko nastupa kao Republika Makedonija.

Sad će biti izbori da vidimo koje će snage pobediti, za jaćanje unije ili nacionalnih država?

Mislim da će drugi pobediti.

Mora do juna da se završi kosovsko pšitanje, dolaze novi komesari to će biti Putinovi ljudi, promeniće se konfiguracija strukture i nećemo moći da nametnemo rešenje za Kosovo?

- Sad je pogodan trenutak, Americi se žuri zbog izbora. Mogerinijevoj se žuri. S druge strane oni koji ne žele rešenje njima se ne žuri. Ja još nisam sreo na političkoj sceni da je u prošlosti rukovodio ovom državom a da nije pričao „samo da prođe ova godina pa će doći bolja“. Ipak, to nije monopol, složenija je situacija moraju se sklopiti određene
kocke na međunarodnom planu koje su dobre za Srbiju. Ako se vrati Bajden ne znam kako će se odraziti za Srbiju iskreno, jer u Prištini postoji njegov bulevar. Nećemo se radovati toj administraciji zato navijam za Trampa jer je pobedio Klintona, ako ništa drugo.

- Rama je juče rekao da je Kosovo deo Albanije, a to je potalo toliko nezapaženo. Da smo rekli da je Republika Srpska deo Srbije region bi se digao na noge. Nekima je sve dopušteno a to predstavlja albanski lobi. Ja sam rekao na ručku dvojica Albanaca sa Kosova, meni su rekli i ti si treći ministar sa Kosova ja sam rekao vi ste moji pomoćnici. Sva priznanja je on platio i doneo, pa sad mu je teško da plaća iz početka.

Optužili su te da imaš 300 miliona evra?

- Rekao sam Pacoliju da bi za 300 miliona sam povukao nezavisnost. Tačiju je Aleksandar pokazao Briselski sporazum juče. Oni su pomenulii u odbijenom papiru koji smo odbili, tiče se samo tog da ne pravimo smetnje u evropskim integracijama, a  ne spominju se regionalne organizacije koje je Tači pomenuo. Ja se radujem jer su se oni ponovo kandidovali za Interpol, jedva čekam da ih razbijemo ponovo.

Haradinaj je rekao da su takse uvedene protiv Rusije jer je ona pomogla da glasamo na ulazak Kosova u Interpol i Unesko?

- Kad neko glasa protiv Amerike, idee se odbacuju momentalno. Nema gorih od Klintonovih, zato navijam za Trampa. Zapadne zemlje se ponašaju kao da ne znaju šta žele Albanci. Oni žele jednu državu da se povežu, to je njihov koncept, deo Makedonije, Crne Gore, Kosovo. Svi se prave nevini kad im pomeneš veliku Albaniju.

- Oni se prijave da postanu članovi UNESKA i pogledam treba 2/3 glasova da dobiju. Imate izvršni savet, konferenciju i oni na izvršnom prođu. Pre toga je bio Dijalog u Briselu i Aleksandar je poveo. Ja pitam Tačija što ste se prijavili tamo, to je biće srpskog naroda, naša kultura i biće. Imajući u vidu oni meni kažu nećemo razgovarati sa vama mi imamo veći i bićemo primljeni. Ja sam rekao podnosim ostavku ako uđu. Do poslednjeg trenutka bilo je teško. Godine 2008. 84 zemlje za vreme mandata Tadića su zemlje koje su priznale Kosovo, sada ih je devet. Trinaest je povuklo priznanje. Ja hoću da smanjim broj do sto. Ja uzmem sa sajta spisak i počeo da žvrljam i sad je svakog puta po neko manje. Stalno nas kritikuju da je to protiv Dijaloga, a što se nisu bunili tad da je protiv. Išli su i vrbovali države da ih priznaju. Rekao sam predsedniku Vučiću jel nastavljamo dalje, da naravno rekao je, svako radi svoj posao.

U Njujorku su ti sugerisali da ne lobiraš više protiv priznanja Kosova?

- Da oni misle da time mi kao iritiramo Prištinu i da ne doprinosi Dijalogu. On je rekao da je to njihov zahtev za nas, razumem šta hoće, ne može se upoređivati snaga Srbije sa SAD, Nemačkom i velikim silama i sad se svi plaše, a to je besmisleno. 116 zemalja je rekao juče Tači da su priznale a on nije svestan da su već pali ispod 50 % a neću da objavljujem formalno. Interpol ima više članica Ruba korasao Sent Martin, nisu članice UN. A 32 im u spisku fale. Falilo im 30 glasova da postanu članovi a to je nepopravljiv gubitak. Mi smo Kosovo vratili na sto. Kad sam počeo da postavim pitanje, ja sam govorio o pokušajima trajnog rešenja, demarkacija, podela, Tači mi pokazao prstom da ćutim. Ja sam sa njim razgovarao nasamo a on kao slaže se al da niko ne čuje. Kasnije se dešavalo da ta ideja kada smo je predstavili SAD, naša ideja je bila proba da se nađe trajno rešenje za Kosovo. Da Srbija prizna Kosovo u ovim granicama kako pričaju.

Opozicija ne zna da se izjasni koji je stav o Kosovu. Dnas su bile neke demostracije da smo izdali Ksovo a sa druge strane da smo zasutavili put ka Evropi pa će da se sele iz zemlje. Znate svako ima neki svoj ugovor, sad taj narod koji je glasao za Vučića nije manje vredan od naroda koji ima ugovor sa nekima tamo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve