Politika
25.07.2018. 17:55
R.E/Alo.rs

MINISTAR U POSETI PEKINGU: Kinezi oduševljeni našom vojskom, crveni tepih za Vulina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izaslanika predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS, ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji se nalazi u višednevnoj poseti Kini, danas je uz najviše vojne počasti dočekao kineski kolega general Vei Fenghe.

Poželevši srpskoj delegaciji srdačnu dobrodošlicu, ministar nacionalne odbrane NR Kine, Vei Fenghe je rekao da gaji veliko poštovanje prema srpskoj vojsci i izrazio divljenje načinu na koji se Vojska Srbije suprotstavila agresiji NATO.

Istakao je da je „Vojska Srbije veličanstvena vojska, a srpski narod veličanstven narod“.

Ministar Vei Fenghe, saopštilo je Ministarstvo odbrane, poručio je da je siguran da će poseta ministra Vulina doprineti učvršćenju prijateljstva dve zemlje i odnosa dve armije, ali i saradnje u oblasti namenske idustrije.

 Izrazio je veliko lično poštovanje prema predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu VS Aleksandru Vučiću i njegovoj principijelnoj i doslednoj politici kada je u pitanju odnos prema NR Kini, međunarodnom pravu, inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, kada su u pitanju sve one inicijative koje Kina sprovodi i gde se oslanja i na pomoć Srbije.Prenoseći utiske sa sastanka ministar Vulin je rekao da Srbija za Kinu nije partner koga meri na osnovu broja stanovnika ili njegovu važnost, ocenjuje na osnovu geografske udaljenosti.

„Kina o Srbiji misli kao o strateškom partneru, kao zemlji koja zaslužuje poštovanje, koja zaslužuje svaku pomoć“, rekao je Vulin.

Srpski i kineski ministar su se složili da je saradnja dve vojske na najvišem nivou do sada.

„Nikada do sada nismo imali tako plodnu i vrednu saradnju, a sada ćemo je nastaviti i unaprediti. Dobićemo priliku da naučimo i podelimo znanja sa kineskom armijom kada je u pitanju sajber ratovanje. Pretnja koja dolazi iz sajber prostora svakako je nešto o čemu mi ne znamo dovoljno a Kina je jedna od tehnološki najsnažnijih država na svetu i njihova podrška će nam zaista puno značiti da se pripremimo za potpuno nove pretnje o kojima znamo malo ili nimalo", kazao je Vulin.

"Unapredićemo saradnju i u oblasti međusobnog školovanja pa će više kineskih oficira dolaziti da se školuje kod nas kao što ćemo i mi slati naše kadrove da se školuju na najprestižnijim univerzitetima u Kini, ali i tako što ćemo razmenjivati instruktore za obuku specijalnih jedinica i upoznati jedni druge sa sistemom i načinom rada najelitnijih jedinica naših vojski. Vojska Srbije i Vojska NR Kine i te kako imaju u čemu da sarađuju“, naglasio je ministar.

Vulin je rekao da je sastanak potvrdio da su nam sva vrata u Kini otvorena i da je politika kao i lični odnos našeg i kineskog predsednika dovela do toga da NR Kina Srbiju doživljava kao iskrenog prijatelja kome je spremna da pomogne u svakoj oblasti.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve