Politika
17.10.2018. 13:26
ekspres

NA DAN OSTAVKE NIKI HEJLI TRAŽILA POVLAČENJE UNMIKA SA KOSMETA: Poslala pismo generalnom sekretaru UN

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istog dana kada je objavila da se povlači s mesta ambasadora SAD u UN Niki Hejli je poslala pismo generalnom sekretaru UN u kom traži da se UNMIK povuče s KiM.

Pismo je poslato 9, oktobra istog dana kada je Niki Hejli objavila svetu da se povlači s mesta predstavnika Amerike u Ujedinjenim nacijama. Upućeno je generalnom sekretaru tog svetskog tela Antoniju Guterešu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Hejli je u pismu navela da podržava napore generalnog sekretara i UN u održavanju mira u svetu.

"Kada se mirovne misije UN obave dobar posao zemlje u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sospstvene kapacitete. Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt. Uspeh Kosova obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi", navela je Hejlijeva.

Nažalost, nastavlja Hejli, misija UN na Kosovu se nije promenila uprkos postignutom progresu i nekoliko puta ponovljenim izjavama stalnih članica Saveta bezbednosti o tome da je UNMIK odavno ispunio mandat. Zbog toga, smatra

Bez pravog osvrta na mandat i misiju UNMIK-a, "spoljne politike i stranke štetnih interesa nastaviće da drže kao taoce vredne resurse UN", navela je dalje Hejli.

"Upravo iz tih razloga zahtevam od Generalnog sekreterijata da izvrši uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK. Kada se preduzmu takvi koraci, to će omogućiti Savetu bezbednosti UN da pristupi i oceni ulogu UN misije na Kosovu, kao što se radi kada je reč i o ostalim mirovnim misijama", navela je Hejli.

"Preduzimanjem tog koraka unapredićemo normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, integraciju u EU. Takođe, uverena sam da će procena rada UNMIK- a i izlazna strategija sačuvati integritet vaših sjajnih napora u sprovođenju reformi", zaključila je Hejli i dodala da se nada nastavku saradnje sa generalnim sekretarom UN po pitanju mirovne podrške Kosovu, ali i u celom svetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve