Svet
21.08.2018. 16:41
R.E./Beta

NAORUŽANI DO ZUBA: U Izraelu će oko 600.000 civila moći da nosi oružje

01.jpg

Ministar javne bezbednosti Izraela Gilad Erdan ublažio je ograničenja na nošenje oružja zbog čega će teoretski još oko 600.000 civila moći da traži dozvolu.

Izraelski mediji navode da svaki gradjanin koji je obučen do odredjenog nivoa, što je slučaj s većinom koji su služili vojsku u pešadijskim jedinicama u Izraelu, moći da traži dozvolu za nošenje oružja.

"Obučeni civili koji nose pištolj u javnosti doprinose osećaju bezbednosti, deluju kao važna linija odbrane protiv terorističkih napada pojedinaca i zato povećavaju javnu bezbednost", rekao je Erdan.

On je dodao da nova politika stvara ravnotežu izmedju potrebe da se brani javnost koja bi mogla biti u opasnosti i potrebe da se ona zaštiti od nepravilne upotrebe vatrenog oružja.

U Izraelu dozvolu za nošenje oružja sada ima oko 145.000 stanovnika. U taj broj nisu uključeni oni čiji posao zahteva da budu naoružani, kao ni vojnici, ni policajci. Dozvola se obnavlja svake tri godine.

Na osnovu plana Ministarstva javne bezbednosti skoro svako ko je prošao kroz borbenu službu u vojsci može da traži dozvolu za oružje.

Ministarstvo veruje da će to učiniti od 35.000 do 40.000 ljudi, tako da će dozvolu imati ukupno oko 200.000 Izraelaca.

Za sada je uslov za dobijanje dozvole najmanje 21 godina starosti i dobro zdravlje.

Drugi uslovi su da stanuje na okupiranoj Zapadnoj obali, pograničnom području ili blizu separacione barijere prema toj palestinskoj teritoriji.

Otkako je postao ministar Erdan je podržavao da se poveća broj ljudi koji su naoružani zbog talasa teroriističkih napada i mnogobrojnih civila koji su uspeli da ih spreče.

To se dešavalo od jeseni 2015. godine, ali su takvi napadi sada retki.

Izraelska poslanica, Arapkinja Hanin Zoabi osudila je novi plan, ocenivši da Ministarstvo javne bezbednsoti želi da kontroliše arapske gradjane i unese strah u arapske ulice.

Organizacija Pištolj na kuhinjskom stolu koja se zalaže za veća ograničenja posedovanja oružja navela je slučajeve nekoliko ubistava koje u počinili čuvari tokom prošle godine kako bi upozorila na opasnost po javnost i članove porodice vlasnika, žena i samoubica, razne zločine, te nesretne slučajeve.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
14°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve