NIJE KRIV: Tribunal oslobodio Šešelja! (VIDEO)

NIJE KRIV: Tribunal oslobodio Šešelja! (VIDEO)

Foto: Saša Džamibć


Većina članova veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice

HAG, 31. marta – Haški tribunal oslobodio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova veća, uz suprotno mišljenje sidije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice.

“Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek”, rekao je sudija Žan Klod Antoaneti.

Foto: Printksrin Jutjub

Foto: Printksrin Jutjub

Ta presuda je prvostepena i na nju će haško tužilaštvo imati pravo žalbe.

Sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da je danas pročitao sažetak presude, koja ukupno ima 100 strana, a na kraju izricanja cela presuda biće podeljena učesnicima u postupku.

Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno i otišao u Hag, do novembra 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja.

U međuvremenu Haški tribunal je od Srbije zatražio da uhapsi i izruči Šešelja, ali po tom zahtevu nije postupljeno, pa Šešelj nije danas prisustvovao izricanju presude.

(Tanjug)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar