Politika
08.05.2018. 11:18
R.E./Beta

NIŠTA OD SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA U VOJVODINI:vladajuća koalicija nije podržala ideju Radikala

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavio je danas da inicijativa Srpske radikalne stranke (SRS) o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini ima brojne formalne i materijalne nedostatke i da je vladajuća koalicija neće podržati.

Poslanička grupa SRS pokrajinskom parlamentu je inicijativu da se u Novom Sadu otvori srpsko-ruski humanitarni centar podnela uz 30.000 potpisa podrške stanovnika Vojvodine 7. februara i ta inicijativa danas je na dnevnom redu zasedanja.

"Smatramo da se ova inicijativa može naći na dnevnom redu, ali vladajuća koalicija neće učestvovati ni u raspravi ni u glasanju", rekao je Jovanov, dodajući da se tim predlogom "ne predlaže faktički ništa".

Jovanov je rekao da je inicijativa neusklađena sa pravnim aktima pokrajine, sa zakonima Srbije i Sporazumu o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, pa je nezakonita, dodavši da je Odbor Skupštine Vojvodine za upravu i propise na jučerašnjoj sednici takodje ocenio da inicijativa nije u skladu sa Statutom Vojvodine.

Na pitanje da li činjenica da vladajuća koalicija neće podržati ovakav predlog znači promenu "geopolitičke atmosfere" u SNS prema Rusiji, te da zbog toga u toj stranci postoji razdor, Jovanov je kazao da su to "samo neutemeljene tvrdnje koje postoje samo u sopstvenim doživaljajima" poslanika SRS.

"Pročitajte inicijativu, njom se ne predlaže ništa. Ako neko želi da pravi ovde priču i da se igramo ovde da su neki za Ruse, a ovi za Amerikance, taj film od nas nećete gledati", rekao je Jovanov uoči sednice Skupštine Vojvodine.

Predsednik poslaničke grupe SRS Djuradj Jakšić rekao je da bi vest o tome da je Skupština Vojvodine prihvatila incijativu "obradovala predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji danas ide u Moskvu".

On je rekao da je stav predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića (SNS) skandalozan, jer je rekao da je inicijativa "politikanstvo".

"Mirović je pre svega tri dana hvalio saradnju sa Hrvatskom, Evropskom unijom i verovatno će tako sutra hvaliti saradnju sa NATO-om. Samo mu nije prihvatljivo da se u Vojvodini osnuje Srpsko-ruski humanitarni centar", rekao je Jakšić i dodao da je jasno sada da će inicijativu podržati samo poslanici SRS, iako to ne bi odražavalo volju gradjana.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da je "inicijativa smešna, neutemeljena i neobrazložena".

"Ne znam šta je poenta te inicijative osim pokazivanja SRS koliko vole Rusiju i Ruse. Volim i ja krofne, pa ne tražim od Skupštine Vojvodine da se izjašnjava o tome. Nema osnova i obrazloženja za ovo, i ako se SRS poziva na poplave 2014. u Vojvodini, podsećam ih da se to u Vojvodini nije desilo, jer je pokrajina bila spremna tada da odreaguje u vanrednim situacijama", rekao je Bogaroški.

Na dnevnom redu sednice biće i donošenje prostornog plana područja posebne namene zaštićenih prirodnih dobara "Okanj bara" i "Rusanda", kao i izmena odluke o osnivanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Pred poslanicima će biti i Predlog sporazuma izmedju vlade Arhangeljske oblasti u Rusiji i Vojvodine o trgovinskoj, naučno-tehnološkoj, socijalnoj i humanitarnoj saradnji, kao i izveštaji o upravljanju javnom svojinom Vojvodine za 2017. godinu i o prošlogodišnjem radu, finansijskom poslovanju i završnom računu Fonda za pružanje pomoći izbeglicama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve