NOVA PROVOKACIJA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Ratovanje na Balkanu je završeno, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije

NOVA PROVOKACIJA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Ratovanje na Balkanu je završeno, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije

AP Photo/Seth Wenig


Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je ratovanje na Balkanu završen proces, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije.

“Mislim da je ratovanje na Balkanu završeno, osim ako srbijanski lideri drugačije ne odluče, jer nikad nije bilo do nas”, kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je u kontaktu s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Mogao bi lider SDA, prezivao se on Izetbegović ili ne, biti sa svima njima u dobrim odnosima – ne terate pravdu, istinu, pustite da vam koriste ogromne resurse, prave mostove gde god hoćete i da nadležnosti iz BiH prenesu na Beograd i onda biste bili dobri. Predate interese vlastitog naroda i svi bi vas tapšali po ramenu”, rekao je Izetbegović.

On je rekao da je u BiH proteklu godinu obeležilo vraćanje u prošlost i završetak rada Haškog tribunala, okončan izricanjem Ratku Mladiću i nekadašnjim visokim funkcionerima Herceg-Bosne, čime je, kako je ocenio, dat pečat o etničkom čišćenju i stravičnim zločinima počinjenim u BiH.

“Presude su donate protiv pojedinaca, a one su bile prilika da se skine hipoteka s naroda i omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu i, bez saosećanja sa žrtvama, okrenuli su se negiranju presuda”, kazao je Izetbegović.

On je ocenio da je protiv interesa BiH u ovoj godini najviše radio predsednik RS Milorad Dodik, dodavši da je Dodik “majstor spina, koji kontroliše medije i bankarski sektor, te da on jako dobro živi”.

“Razlozi za višegodišnju huškačku politiku Dodika su prozirni. Dodik je nastavio da podriva Dejtonski mirovni sporazum, nastavio da krši Zakone i odluke o ulasku BiH i NATO, da bošnjačkoj deci zabranjuje da uče svoj jezik, da lansira izjave o povratnicima Bošnjacima… Dodik je završio na crnoj listi Stejt departmenta, a završiće i na sudovima BiH zbog izjava o povratnicima i angažmanu Alije Izetbegovića”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o sastancima Dodika s predsednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je ocenio da se na njima dogovaraju nesprovodive stvari, kao i da se Bošnjaci ne mogu isključivati iz dogovora.

On je kazao da se SDA u ovoj godini odlučno suprotstavila terorizmu i ekstremizmu, posvetila jačanju nepristrasnog pravosudja i odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Izetbegović je izrazio nadu da će u januaru biti predat Upitnik Evropske komisije, posle čega bi trebao uslediti kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Upitan s kim će posle izbora u oktobru sledeće godine SDA praviti vlast, lider te stranke je kazao da se “vlast pravi sa pobednicima i da će se posle izbora videti ko će sa SDA, a ko neće”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar