Politika
06.07.2018. 12:58
R.E/Telegraf

NOVI PLAN ZA KOSOVO: Tramp postavlja novog ambasadora SAD na Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik Donald Tramp planira da za novog ambasadora SAD na Kosovu imenuje Filipa S. Kosneta, vršioca dužnosti ambasadora u Turskoj.

Kosnet je došao u Ankaru nakon što je bio direktor Kancelarije za pitanja jugoistočne Evrope u Stejt departmentu, odgovoran za odnose Sjedinjenih Država sa Turskom, Grčkom i Kiprom.

Kosnetovu karijera u najvećoj meri je usredsređena na međunarodnu saradnju u oblasti bezbednosti i na političko pomirenje, što je poprilično indikativno, s obzirom na to da dijalog Beograda i Prištine ulazi u završnu fazu.

Kosnet je do sada obavljao diplomatsku dužnost u osam misija SAD u Evropi, Aziji i na Srednjem Istoku, a bio je i na visokim pozicijama u Stejt departmentu, gde je radio u kancelarijama za Evropu i borbu protiv terorizma, kao i na političko-vojnim i obaveštajnim dužnostima.

Bio je zamenik šefa misije u Uzbekistanu i na Islandu, a bio je angažovan i na političkim, političko-vojnim i ekonomsko-komercijalnim pozicijama u Avganistanu, Iraku, na Kosovu, Holandiji i Japanu. Ranije je služio u Ankari na početku svoje diplomatske karijere, kao politički i konzularni oficir.

Nosilac je brojnih visokih odlikovanja, diplomirao je na Harvardu i govori turski, ruski, holandski i japanski jezik.

Zanimljivo je da pre ulaska u diplomatiju radio kao dizajner igrica i nastavnik u Japanu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve