Politika
22.11.2018. 16:30
R.E./Beta

Novinarska udruženja traže da Priština obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) pozvali su Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe i osudili nametanje dodatne takse od 100 odsto zbog čega srpski štampani mediji danas nisu stigli do čitalaca na Kosovu i Metohiji.

UNS i DNKiM u saopštenju su naveli da se radi o flagrantnom kršenju prava gradjana na informisanje, te da distribucija informacija mora biti oslobodjena svih ograničenja ekonomske ili političke prirode.

Ta dva novinarska udruženja istakla su da nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu i Metohiji.

Kako je UNS-u potvrdio Zvezdan Mihajlović iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na Kosovo i Metohiju, na Jarinju su jutros normalno prešli srpsku stranu, ali im je na kosovskoj traženo da plate 100 odsto uvećanu taksu.

"Nismo bili u mogućnosti da platimo duplu taksu i vratili smo svu štampu nazad. U Beokolpu činimo sve da ponovo uspostavimo distribuciju, znamo koliko je štampa važna, pa makar i bili u nekim malim gubicima", rekao je Zvezdan Mihajlović. UNS i DNKiM saopštili su da će o toj situaciji obavestiti Medjunarodnu i Evropsku federaciju novinara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve