Politika
14.08.2018. 13:16
Tanjug

ODALOVIĆ: Očekujem optužnice za zločine nad Srbima na KiM

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Očekujem da Specijalni sud za ratne zločine pripadnika nekadašnje OVK podigne optužnice po dokazima koji su mu dostavljeni za zločine počinjene nad Srbima, kaže predsednik vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On navodi da je reč o velikom broju zločina nad Srbima, među kojima su i oni koji su se desili od početka 1998. godine, od kidnapovanja rudara, preko Zočista, Opteruša, Retimlja, ubista više od 40 civila, porodice Stolić i Simić, zločina u Livadici i Starom Grackom, kao i drugih zločina za koje postoje izvesni dokazi.

Evidentno je, navodi Odalović, da nema pravde za srpske žrtve i da zato treba uvek skretati paznju javnosti i pozvati sve one koji za to imaju madat da procesuiraju i kazne počinioce zločina nad Srbima.

- Između ostalog i Specijalno tužilaštvo ima pun mandat da se ovim bavi, dobilo je i produženi rok da može da obuhvati i zločine koji su se desili u vreme mandata međunarodne misije, 1999. i 2000. godine - kaže Odalović.

Uveren je da će kad-tad biti ostvarena pravde za srpske žrtve i da je važno sankcionisati odgovorne za zločine koje su počinili u regionu, a koji se, dodaje, nalaze na odgovornim funkicijama ne samo na prostoru KiM, nego i u nekim drugim bivšim jugoslovenskim republikama.

- Mislim da taj otklon mora da se napravi da bi region imao budućnost, jer dok god ljudi koji su počinili zločine nesmetano, slobodno šetaju, obavljaju javne funkcije, predstavljaju određene 'kvazi države" ili države, to je veliki problem - rekao je Odalović.

Istakao je da zločini moraju da budu sankcionisani, njihovi počinioci prepoznati i identifikovani i da se oni sklone sa scene kako bi se ostavio prostor za neke nove ljude koji nemaju te hipoteke.

Odalović kaže da treba da se izvrši pritisak na države koje "povampiruju i daju tim ljudima veliki prostor" da se jednostavno ograde od njih i da se gradi neka nova budućnost u regionu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve