Politika
22.08.2018. 18:09
Tanjug

ODOBRIO HAŠKI TRIBUNAL: Jovici Stanišiću produžena privremena sloboda do 10. januara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Haški tribunal odobrio je nekadašnjem šefu Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću produženje privremene slobode i boravak u Srbiji do 10. januara 2019. godine, prenela je Fena.

Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti, od 21. jula 2017. godine.

Inače protiv Stanišića i operativca službe Franka Simatovića u toku je ponovljeno suđenje pred sudskim Mehaniznom u Hagu po optužnici da su izvršili zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995.

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužžioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optužženog produžžilo do 10. januara iduće godine, navodi Fena i dodaje da se haško tužžilaštvo tom predlogu nije protivilo.

Po ranijim nalazima lekara u Hagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

Stanišiću i Simatoviću je sredinom juna 2017. godine počelo ponovljeno suđenje pošto je Žalbeno veće haškog tribunala 2015. godine ukinulo prvostepenu preasudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.

U maju 2013, Pretresno veće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve