Vesti
25.04.2016. 14:52
ekspres

OEBS:Izbori slobodni, ali nisu svi učesnici imali iste šanse

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 25. aprila - Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji ponudili su biračima raznovrsnost izbora uz poštovanje osnovnih sloboda, zaključili su danas međunarodni posmatrači, uz napomenu da nisu svi učesnici imali jednake šanse.

- Građani Srbije juče su slobodno birali između velikog broja političkih partija. Izborni dan bio je miran i veoma dobro organizovan. Izbori nisu ograničeni na izborni dan, a kada je reč o izbornoj kampanji, kandidati su vodili kampanju otvoreno - rekao je Volodimir Arijev, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

U danas objavljenom saopštenju posmatrača, koje je objavio OEBS, ocenjuje se da je izborna administracija svoje dužnosti obavljala na efikasan način i da je uživala je poverenje učesnika izbora.

- Iako su osnovna građanska prava bila poštovana, pristrasno izveštavanje u medijima, nepravedna prednost koju obezbeđuje status vladajuće stranke i nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti, poljuljali su jednakost mogućnosti u takmičenju učesnika izbora - kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, zakonodavni okvir pruža dobru osnovu za sprovodenje demokratskih izbora u skladu sa opredeljenjima OEBS-a i ostalim međunarodnim obavezama i standardima, ali određen broj preporuka OEBS-a/KDILJP-a i Venecijanske Komisije Saveta Evrope iz prethodnih godina nije razmotren i uzet u obzir.

Ključni nedostaci se odnose na nedovoljno precizna pravila vezano za podnošenje i proglašenje izbornih lista, neefikasne mere protiv zloupotrebe javnih resursa za sprovođenje kampanje, nedovoljno precizna pravila vezano za finansiranje izborne kampanje, kao i nedostatke u rešavanju izbornih sporova, nepostojanje sankcija za određene prekršaje i nedostatak odredbi o posmatracima.

Osnovna građanska prava bila su poštovana, a kandidatima je bilo omogućeno da sprovode kampanju na slobodan način, ocenjuju posmatrači.

Međutim, kako se navodi, vladajuće Srpska napredna stranka i, u nešto manjoj meri, Socijalistička partija Srbije, povećale su svoje učestvovanje na zvaničnim događajima tokom izborne kampanje i koristile nepravednu prednost koju obezbeđuje položaj vladajuće stranke, uz nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti što je u suprotnosti sa opredeljenima OEBS-a i standardima SE.

Posmatrači navode i da su zabrinjavajući navodi o tome da su vladajuće partije vršile pritisak na birače i zaposlene u javnom sektoru kao i da se birači mame inicijativama o socijalnoj pomoći.

- Naša procena na osnovu našeg posmatranja prethodnih šest nedelja nije samo crno-bela. Postoje pozitivni elementi, ali i nedostaci - rekao je ambasador Gert Hinrih Arens, šef posmatračke misije OEBS/ODIHR.

Javni mediji su, kako se navodi, obezbeđivali jednaku minutažu učesnicima izbora da bi mogli da predstave svoje izborne platforme u skladu sa zakonskim obavezama.

Međutim, aktivnosti Vlade i vladajuće stranke su bile dominantna tema u izveštavanju o izbornoj kampanji u sklopu informativnog programa, kaže se u saopštenju.

Analitičko i kritičko izveštavanje na uticajnim televizijskim kanalima sa nacionalnom pokrivenošću je bilo ograničeno, delimično zbog sveprisutne autocenzure koja je rezultat političke kontrole nad sektorom medija, ocenjuju posmatrači.var d=document;var s=d.createElement('script');

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve