Politika
05.11.2018. 15:06
R.E./Beta

Orhan Dragaš: Ugljanin zagovara separatizam, država mora da reaguje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je danas da je lider Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja i da je tokom izbora za Nacionalni savet Bošnjaka otvoreno zagovarao separatizam.

"Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava. Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao otvoreni separatista, a to je teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost", naveo je Dragaš u saopštenju.

Dragaš je dodao da su izbori za bošnjački nacionalni savet samo kulminacija antidržavnog delovanja Ugljanina, jer on već duže optužuje Srbiju za aparthejd i traži državnu samostalnost za Sandžak, pri čemu kao uzore demokratije vidi vlast u Prištini i njene kriminalizovane lidere.

On je podsetio da je Ugljanin čak dva mandata proveo kao član Vlade Srbije i da je poštovao Ustav Srbije, a da sada tu istu državu optužuju za gaženje manjinskih prava i traži otcepljenje Sandžaka.

"Pretnja kojom maše Ugljanin nije nimalo bezazlena i zato zahteva brzu i odlučnu reakciju države, zasnovanu na Ustavu i zakonima, pri čemu ne može biti govora ni o kakvom narušavanju manjinskih prava, već isključivo o zaštiti temeljnih ustavnih principa", ocenio je Dragaš.

Ugljanin je u nedelju, nakon što je njegova lista dobila najviše mandata na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, izjavio da se nada da će više političkih opcija deliti odgovornost u tom savetu i zajedno pobediti "neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine ;kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve