OTKRIVAMO: Četiri Rusa utiču na izbore u Srbiji

OTKRIVAMO: Četiri Rusa utiču na izbore u Srbiji

Foto. AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev


Rusija je angažovala četvoricu ljudi da pruže podršku desničarskim strankama kako bi na izborima u Srbiji osvojile što više glasova i ušle u parlament.

Kako „Blic“ nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima, na terenu su već uveliko Vladimir Zotov, predstavnik Fonda „Gorčakov”, Sergej Gluščenko iz Medija centra „Ruski ekspres”, direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski, a svoju ulogu ima i šef predstavništva Privredne komore Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Hohlov. Svi oni su nakon usvajanja Zakona o saradnji sa NATO dobili signal da ruske interese u Srbiji počnu intenzivnije da brane, a po raspisivanju izbora preduzeti su i prvi konkretni koraci.

– Ruska strana vidi priliku za pružanje podrške onim političkim snagama sa kojima ostvaruje tesnu saradnju, kako bi postigli što bolji izborni rezultat i u Skupštini imali što više mandata. Rusi su spremni da sva delovanja, skupove i medijske nastupe podrže u svakom, pa i finansijskom smislu – navodi dobro obavešteni sagovornik „Blica”.

On dodaje da je zadatak Zotova da omogući proruskim strankama veću zastupljenost u ruskim medijima na srpskom jeziku zbog bolje promocije, kao i da organizuje sastanke predstavnika patriotskog bloka sa na najvišim zvaničnicima Rusije, radi njihove podrške.

Medijskom kampanjom, ali u Rusiji, bavi se Sergej Gluščenko, čiji je posao da obezbedi prostor u ruskim medijima za emitovanje izveštaja o svim važnijim aktivnostima srpskih partija i pokreta koji su po volji Kremlja.

Na promociji patriotskog bloka u Srbiji intenzivno je angažovan i Viktor Kolbanovski, a nalog za to, kako saznajemo, stigao je od potpredsednika Ruske državne dume i zamenika generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka.

U poslednje vreme mnogo se govorilo o davanju privilegija Ruskom humanitarnom centru u Nišu, a značajnu ulogu u tome imao je Holhov, koji se često pozitivno izražava o odluci Aleksandra Vučića da na listu SNS ubaci SNP Nenada Popovića, koji ima razgranat posao u Rusiji.

Juče nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Gluščenkom i Kolbanovskim.

PROPALA IM IDEJA O REFERENDUMU

Naš sagovornik navodi da su doskora iz Moskve postojali i pritisci da se paralelno s izborima u Srbiji održi i referendum o ulasku u NATO, što je i potpredsednik Ruske dume Železnjak više puta javno predlagao.

– Nakon što je ta ideja propala, krenuli su s agresivnijom podrškom proruskim snagama u Srbiji – zaključuje sagovornik „Blica”.

Kolbanovski je potom navodno dobio zadatak da u saradnji sa proruskim partijama organizuje niz skupova, predavanja i konferencija u Rusiji i Srbiji na temu položaja Srbije i odnosa s EU i NATO.

}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar