Politika
18.01.2019. 14:47
R.E./Beta

PALMA: Ako se SAD uključe u dijalog, Srbija da traži angažovanje Rusije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je danas da ukoliko Sjedinjene Američke Države žele da preuzmu posredničku ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, Srbija treba da traži da i Rusija ima svog predstavnika u tom procesu.

"Poslednjih pet ili šest godina Srbija je imala veoma tešku poziciju zbog toga što je bivša vlast tražila mišljenje od Medjunarodnog suda pravde i znamo kakvo smo mišljenje dobili", rekao je Marković za televiziju Pink.

Govoreći o jučerašnjoj poseti ruskog predsednika Vladimira Putina, Marković je rekao da se radi o poseti od velikog značaja, koja će, izmedju ostalog, omogućiti bolju ekonomsku saradnju, to jest povećanje izvoza.

Marković je dodao da će Srbija u budućnosti najveću korist imati od Turskog toka, kroz naplatu tranzita gasa.

"Mi pre svega moramo da se zahvalimo Rusiji što je 2015. godine sprečila u Savetu bezednosti Ujedinjenih nacija izglasavanje Rezolucije koju je predložila Velika Britanija. Tada je Rusija stavila veto, a ko zna šta bi bilo da je usvojena britanska rezolicija koja bi nas proglasila genocidnim narodom, što mi nismo, jer nismo vodili osvajačke ratove, već odbrambene", izjavio je Marković.

Komentarišući informaciju da je bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs postavljen za advokata lidera OVK Samija Ljuštakua, Marković je rekao da se on dokazao kao "srbomrzac" u predmetu protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

"Bio je tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića, gde se dokazao kao srbomrzac i koji je učestvovao u uništavanju dokaza u vezi sa trgovinom ljudskim organima u slučaju 'Žuta kuća', što je potvrdila i bivša Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte", izjavio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve