PANIKA U PRIŠTINI ZBOG SPECIJALNOG SUDA ZA ZLOČINE OVK: Političari nervozni pred izdavanje prvih optužnica

PANIKA U PRIŠTINI ZBOG SPECIJALNOG SUDA ZA ZLOČINE OVK: Političari nervozni pred izdavanje prvih optužnica

Foto: Printscreen Youtube


Kosovski političari postali su nervozni dok se Specijalni sud za zločine OVK priprema za izdavanje prvih optužnica za ratne zločine na Kosovu, ocenjuje danas portal Politiko.

Grupa poslanika u kosovskom parlamentu pokušala je krajem decembra da suspenduje zakon o novom sudu. Kosovski predsednik Hašim Tači, koji je 2014. bio za to da se u parlamentu odobri osnivanje suda za ratne zločine, sada kaže da će potpisati zakon o suspenziji.

Iznenadni obrt alarmirao je zapadne sile, a SAD su izrazile duboku zabrinutost zbog najava s Kosova. Američki ambasador u Prištini rekao je da će Vašington gledati na eventualno ukidanje zakona o Specijalnom sudu kao na “zabadanje noža u ledja”.

Šefica kancelarije EU na Kosovu nazvala je pokušaj suspenzije zakona “užasnim” i “izuzetno opasnim za Kosovo”, navodi Politiko.

Portal navodi da su Tači, kosovski premijer Ramuš Haradinaj i drugi politički lideri na Kosovu bili visoki lideri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), “gerilske grupe koja se borila protiv srpske represije nad albanskom manjinom” u jednom od serije ratova koji su 1999. doveli do raspada Jugoslavije.

Zadatak novog suda je procesuiranje lidera OVK koji su stajali iza kampanje nasilja i zastrašivanja Srba, drugih etničkih grupa i političkih protivnika tokom i posle sukoba na Kosovu krajem devedesetih godina.

Neodobravanje političara prema uspostavljanju Suda za ratne zločine na Kosovu takodje postavlja pitanje mogućnosti eventualnih nemira kada optužnice budu izdate.

Brat kosovskog premijera Daut Haradinaj, koji je takodje poslanik i bivši komandant OVK, rekao je da će da “ne postoji borac OVK koji se neće pridružiti sprečavanju hapšenja”.

Napore za ukidanje zakona o Specijalnom sudu predvodio je Nait Hasani, poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK), koju su osnovali Tali i drugi bivši lideri OVK.

“Specijalni sud je bio i biće neprihvatljiv za Kosovo”, rekao je Hasani i dodao da se radi o “političkom sudu koji želi da kazni bivše pripadnike OVK za navodne ratne zločine”.

Analitičari navode da bi podrivanje suda bilo veliki korak unazad za napore da se poboljšaju nestabilni odnosi Srbije i Kosova, navodi Politiko i dodaje da i Beograd i Priština navode da je njihov dugoročni cilj članstvo u EU.

Beša Luzha, analitičarka iz Prištine, navodi da pokušaj kosovskih vlasti da umanje medjunarodne obaveze, poput uspostavljanja Suda za ratne zločine, deluje potpuno nezrelo.

Prema njenim rečima, postoje brojni razlozi za protivljenje uspostavljanju takvog suda, koji mnogi kosovski Albanci vide kao oblik selektivne pravde, ali da neispunjavanje medjunarodnih obaveza šalje signal da Kosovo nije pouzdan partner.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar