Politika
19.03.2019. 14:35
R.E./V.M./Foto: Printscreen Youtube

PETRIČ: Priština je na potezu

volfang-petri.png
Austrijski diplomata i bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič poručio je da je sada na Prištini da preduzme prvi korak u nastavljanju dijaloga sa Beogradom.
Petrič ističe da je neophodno oživeti dijalog izmedu Beograda i Prištine i doći do kompromisa, uz pomoć EU, a ako je potrebno i uz pomoć Moskve i Vašingtona, kao i da je u pregovore bolje ući otvoreno i fleksibilno.
- Neophodno je da Priština odmah ukine ove nerazumne takse. One sprečavaju dijalog i to ne sme tako biti. Potrebno je da vlada u Prištini spozna da je bolje da sluša Brisel i Vašington, nego da deluje protiv njih. - istakao je Petrič u izjavi za Tanjug, na marginama skupa Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN) u Beču.
On je objasnio i da međunarodna zajednica želi da vidi napredak u dijalogu, jer treba imati u vidu da je EU veliki finansijski podržavalac regiona, koji je mnogo investirao i puno snage uložio u pomoći državama u sprovođenju reformi. Austrijski diplomata ocenjuje i da takse koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja nisu put za napredovanje i ne daju konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine.
- To mora da se zaustavi, ja sam za to, što je veoma u skladu sa stavom SAD koji pokušavaju da ubede Prištinu da ukine takse i da se vrate pregovorima. To je neophodno, ne možemo napredovati u situaciji potpune nesigurnosti. Neophodno je da se postigne dobro rešenje i kompromis zarad dobrobiti oba naroda na KiM - rekao je Petrič.
Rambuje bio poslednja prilika za KiM
Rambuje je bio poslednja prilika da Kosovo ostane deo Jugoslavije, istakao je Petrič, koji je i učestvovao u pregovorima u Rambujeu.
- Bilo je jasno da bi međunarodna zajednica preuzela odgvovornost za očuvanje Kosova unutar Jugoslavije - rekao je Petrič na konferenciji "Dvadeset godina od bombarovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku".
Petrič je, međutim, priznao da ne bi mogao da kaže koliko bi to rešenje bilo uspešno na duži rok, ali je naglasio da rat na Kosovu nikad ne bi smeo da se ponovi.
- Sada bi trebalo gledati u budućnost i Srbija bi trebalo da bude zemlja koja je najviše orijentisana ka Evropi jer ne žive svi Srbi u jednoj državi, što je i jedan od rezultata rata. Zato će svi Srbi biti ujedinjeni u EU kada Srbija postane deo EU - rekao je Petrič.
NATO bombardovanje bilo nelegalno
Na pitanje da li je bombardovanje Srbije 1999. godine bilo legalno i legitimno, Petrič je rekao, pozivajući se na navode međunarodne komisije koja se bavila posledicama NATO intervencije, da je bombardovanje bilo nelegalno jer nije prethodno dobijeno odborenje Saveta bezbednosti UN, ali tvrdi da je bilo legitimno zbog humanitarne situacije na KiM.
- I to je u osnovi tačno, ali je kao diplomata koristim mirnodopska sredstva za rešavanje teških situacija. I za mene nije pozitivan trenutak kada NATO ili bilo koja vojska preuzme rešavanje problema - rekao je Petrič.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve