Politika
12.09.2018. 15:36
Tanjug

PITANJA O RADIKALNOM NACIONALIZMU "ČINE JE BESNOM": "Hrvatska je među liberalnijim zemljama EU"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je u utorak objavio austrijski dnevnik Klajne Cajtung odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svom odrastanju u komunizmu.

- Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitovali za radikalne ideje -izjavila je Kitarović, kako ju je citirao Novi list.

Ona je dodala da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

- Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen - kazala je ona, ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se 'društva brane od opasnosti spolja'.

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, 'čine besnom'.

- Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tom je pretio zatvor - kazala je ona, a citira je Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje 'i levi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokratiju', kako tvrdi, i štaviše Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada 'među liberalnije' zemlje Evropske unije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve