Počeo sastanak Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Počeo sastanak Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Foto: Beta/Miloš Miškov


Savet bezbednosti UN počeo je raspravu o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Sednica u sedištu UN u Njujorku zakazana je za pre podne po lokalnom vremenu.

Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će, kako je najavljeno iz njegovog ministarstva, izneti ocenu Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju Unmika.

Dačić je ranije rekao da će Srbija tražiti od svih članica Saveta bezbednosti UN da se o Kosovu i ubuduće raspravlja na javnim sednicama i da se poštuje njegova Rezolucija 1244 kako bi sprečila nastojanja zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB o Kosovu i pretvore u zatvorene konsultacije.

U izveštaju za period od 17. januara do 15. aprila Gutereš je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića i pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike.

Takodje je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u istrazi ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Gutereš je ocenio da je ponovo došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naveo da je ohrabren naporima da se operacionalizuje integrisano kosovsko pravosudje u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar