Politika
04.12.2018. 19:51
R.E./Večernje novosti

POSLE ČEDOMIRA ANTIĆA I MATIJE BEĆKOVIĆA JOŠ JEDNO IME NA CRNOJ LISTI PODGORICE: I Dejanu Miroviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Profesoru Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice, Dejanu Miroviću, policija Crne Gore u utorak je zabranila ulazak u tu državu. Mirović se ranije pominjao kao jedan od intelektualaca iz Srbije koji se nalaze na "crnoj listi" persona non grata koju je sastavila Podgorica, objavile su Večernje novosti.

Miroviću su u utorak rekli da ne sme preko granice, iako je kazao da putuje privatno kako bi posetio svoju rodnu kuću i najbližu porodicu u Ulcinju.

- Dobio sam pismeno rešenje koje ću dostaviti i srpskim vlastima iako znam da neće reagovati na kršenje ljudskih prava svojih državljana - kaže Mirović. - Totalitarna i pravno neosnovana zabrana ulaska univerzitetskom profesoru, koji nikada nije pozivao na nasilje ili rušenje ustavnog poretka, jasno pokazuje da vlasti u Podgoricu pokušavaju da skrenu pažnju sa pravih problema, ekonomskih, političkih i kriminalnih kao i sa nezakonitog hapšenja poslanika, suđenja i ponižavanja penzionerke na verskom proputovanju ali i teških zločina nad novinarima, poput nerešenog ubistva Duška Jovanovića.

Mirović tvrdi da je izostanak reakcije srpskih vlasti na, kako kaže, progon četvorice intelektualaca samo pružio novi podsticaj "delirijumu crnogorskih vlasti koje očigledno imaju patološku težnju da uređuju i javnu scenu i medije u Srbiji".

- Kršenje naših ljudskih prava je opasan presedan koji pokazuje da će režim u Podgorici na osnovu aribitrarnog odlučivanja progoniti nepodobne Srbe, ne samo u Crnog Gori, već izgleda i u Srbiji - kaže Mirović.

Ulazak u Crnu Goru nedavno je zabranjen i istoričaru Aleksandru Rakoviću, a na spisku zabranjenih, prema pisanju medija, našli su se i akademik Matija Bećković i istoričar Čedomir Antić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve