Društvo
15.03.2016. 10:50
ekspres

Posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije u 23 grada

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić o kontroli kampanje: Podatke koje prikupimo na terenu uporedićemo sa izveštajima stranaka. Kazne za prekršaje od 200.000 do dva miliona dinara

-Naša mreža posmatrača biće raspoređena u 23 grada u Srbiji. Oni će direktno na terenu prikupljati podatke o aktivnostima učesnika na izborima. Beležiće broj plakata, bilborda, uličnih banera, koliko je bilo mitinga, konvencija i reklamiranja u medijima - rekla je Babićeva u intervjuu za Večernje Novosti.

Šta ćete uraditi s podacima koji stignu s terena?

- Te podatke uporedićemo sa onima koje nam budu dostavile stranke i koalicije u svojim izveštajima. Uz to, ukrstićemo ih sa informacijama prikupljenim od drugih državnih organa i organizacija, banaka i pravnih lica koji su pružali usluge strankama.

Koje ćete mere primeniti u slučaju kršenja zakona?

- Ukoliko se utvrde nezakonitosti, Agencija podnosi krivične prijave ili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Ako posumnjamo na nezakonito finansiranje, u izuzetnim slučajevima i tokom same kampanje, Agencija može zahtevati od političkog subjekta da najkasnije u roku od tri dana dostavi podatke.

Kakve su kazne za izbegavanje pravila?

- Kazna za krivično delo iz Zakona o finansiranju političkih aktivnosti je od tri meseca do tri godine zatvora, a za kvalifikovani oblik od šest meseci do pet godina zatvora. Kazne za prekršaje za partije su od 200.000 do dva miliona, dok je za odgovorno lice od 50.000 do 150.000 dinara.

Koje su obaveze učesnika izbora po završetku glasanja?

- Dužni su da Agenciji podnesu izveštaj o troškovima kampanje u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Kada će Agencija objaviti svoje prve analize kampanje?

- Nakon isteka roka za podnošenje izveštaja, biće objavljene informacije o tome koji su politički subjekti bili u obavezi da podnesu izveštaj i ko je ispunio ovu obavezu u zakonskom roku. Nalaze kontrole izveštaja o troškovima kampanje prezentovaćemo čim bude sastavljen izveštaj.

(Večernje novosti)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve