Politika
13.09.2018. 12:28
R.E./Alo

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA Siniša Mali: Za Srbiju nastupa zlatno doba

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su rezultati srpske ekonomije impresivni, da će penzioneri od 1. oktobra imati nikad veće penzije i da će plate u javnom sektoru do kraja godine biti povećane.

Mali je za RTS kazao da su svi ekonomski pokazatelji dobri i da to daje optimizam da se ide dalje, ali da se mora raditi pametno kako bi životni standard građana bio bolji i kako bi se minimalna zarada izjednačila sa minimalnom potrošačkom korpom.

Ponovio je da je stopa rasta BDP u prvih šest meseci 4,9 odsto, da je stopa nezaposlenosti 11,9 odsto, da je učešće javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto, ali da se teži da bude ispod 50 odsto.

- To su ozbiljni rezultati, imamo suficit u budžetu već drugu, treću godinu za redom - kazao je Mali i dodao da je 1,4 milijarde evra investicija u prvih šest meseci, što je 15,6 odsto više nego prošle godine.

Mali je kazao da se borba za smanjenje nezaposlenosti i povećanje rasta BDP-a nastavlja.

- Za Srbiju nastupa zlatno doba... Stižemo i prestižemo i zemlje u okruženju. Približavamo se okvirima da prosečna plata bude 500 evra - kazao je Mali.

Govoreći o minimalnoj ceni rada, Mali je kazao da je sa 143 povećana na 155 dinara po satu i da je više usmerena na zahteve sindikata, a ne poslodavaca.

- Želimo da zajedno sa sindikatima dođemo do toga da minimalna zarada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom - poručio je Mali.

"Očekujem da PKB bude uspešno privatizovan"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se danas otvaraju ponude za kupovinu imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) i da očekuje da to bude još jedna uspešna privatizacija.

- Danas se otvaraju ponude. Videćemo šta će pisati u tim ponudama - rekao je Mali za RTS.

On je kazao da je intencija da se pronađe partner za PKB koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje, investicije kako bi se poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo razvijali, kao i da se obezbede "puna prava i zaštita zaposlenih"

- Očekujem još jednu uspešnu privatizaciju - kazao je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve