Politika
02.10.2018. 16:21
R.E./Danas

PREDSEDNIK EVROPSKOG POKRETA U SRBIJI O PROPASTI REFERENDUMA U MAKEDONIJI: Na snazi dobija projekat velike Albanije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rezultat referenduma u Makedoniji ne može biti korak u pravom smeru, pravcu unapred, a o tome da li korak unazad ili označava stagnaciju, možemo da polemišemo. Ja bih rekao da jeste korak unazad – ocenjuje za Danas Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Na pitanje na koji način će se rezultati tek okončanog referenduma u Makedoniji odraziti na evroatlantske integracije država u regionu, sagovornik Danasa navodi da situacija koja je referendumskim rezultatom postala jasna nije nova.

– Dosta je čudna ta situacija da jedna tako velika sila kao što su Sjedinjene Američke Države nije u stanju da nekako natera, ubedi dve države tako male i u odnosu na nju beznačajne po moći, da se dogovore oko imena. Meni je to prilično nejasno, da američka diplomatija to nije u stanju da reši, punih 26 godina… Oni koji će iz toga da najviše profitiraju su, zapravo, oni koji zagovaraju projekat velike Albanije – ističe za Danas Mihailo Crnobrnja.

On smatra da sve više jačaju velikoalbanske aspiracije, koje posle ovog referenduma, tvrdi predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, mogu samo još više da dobiju na snazi i da budu motivisane na uspeh.

– Ide se sve dubljim koracima ka pokušajima stvaranja velike Albanije – ističe Crnobrnja.

Na pitanje kako onda komentariše to da je makedonski predsednik upravo sa albanskom manjinom formirao vlast i da su Albanci u velikom broju izašli na tek okončani referendum, sagovornik Danasa kaže da je ugao o kojem on govori više strateški, kao što je bilo i pitanje.

– Jer, ako već ne može u Makedoniji i sa Makedonijom, šta će dalje… – napominje sagovornik našeg lista.

Govoreći o direktnom uticaju neuspelog makedonskog referenduma na Srbiju, Crnobrnja kaže da je tu reč samo o kontekstualnoj ali ne i neposrednoj povezanosti. Za Srbiju je, ističe naš sagovornik, mnogo važnije ono što se dešava u BiH.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve