PREDSEDNIK FORUMA SRBIJA-NEMAČKA: Razgraničenje je za Nemačku neizvestan eksperiment

PREDSEDNIK FORUMA SRBIJA-NEMAČKA: Razgraničenje je za Nemačku neizvestan eksperiment

Foto: YouTube screenshot


Predsednik Foruma Srbija–Nemačka Bojan Predojević ocenio je danas da iz perspektive nemačke kancelarke Angele Merkel razgraničenje Srbije i Kosova predstavlja dodatni rizik za politički već trustno područje.

On je u izjavi agenciji Beta ocenio da se ta ideja u Nemačkoj posmatra kao “politički neizvestan eksperiment” koji bi mogao da dovede do moguće destabilizacije jugoistočne Evrope.

Kancelarka Merkel za sada, mišljenje je Predojevića, “ne smatra da bi takav dogovor bio lekovit za kompleksan korpus ostalih nerešenih pitanja medju zemljama Zapadnog Balkana”.

Predojević je naglasio da Nemačka ima jedini interes da Evropa (EU) sačuva političku stabilnost, koja već sama po sebi predstavlja priličan izazov obzirom na dešavanja vezana za migrantsku krizu, porast uticaja populističkih političkih stranaka u velikim zemljama članicama EU (tako i u Nemačkoj), energetska pitanja vezana za izgradnju – od strane SAD osporenog – Severnog toka 2, politička kriza u Rusiji i Ukrajini…

On je naglasio da, sa druge strane, veruje u pragmatičan pristup svih bitnih aktera globalne politike, uključujući tu, pored SAD, svakako i Nemačku.

“Partneri u evro-atlantskom bloku su na kraju uvek pronalazili koncenzus, bilo to na početku političke krize u SFR Jugoslaviji, kada su, uprkos normama medjunardnog prava, kao samostalne države priznate Slovenija i Hrvatska, ili naposletku, kada je većina zemalja tog bloka priznala i Kosovo kao samostalnu državu. Ubeđen sam da će politički proces koji pratimo naposletku dovesti do toliko neophodne stabilizacije našeg regiona i da će svi akteri, pa i Nemačka, biti važan promoter tog rešenja”, istakao je predsednik Foruma Srbija – Nemačka Bojan Predojević

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar