Politika
04.09.2018. 13:32
R.E./Beta

PREDSEDNIK IZRAELA: Celo čovečanstvo je osetilo da je Hitler predstavljao samog djavola

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao je danas filipinskom kolegi Rodrigu Duterteu, koji je sebe jednom uporedio s liderom nemačkih nacista Adolfom Hitlerom, da je taj počinilac genocida nad šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu "bio sam djavo".

"Moram da naglasim da je celo čovečanstvo, ne samo jevrejski i slobodan svet, osetilo da Hitler predstavlja samog djavola. Ne sumnjam da ste to osetili tokom jučerašnje posete Jad Vašemu. Osetili ste obim katastrofe koja je zadesila svet u tim prokletim godinama, od 1939. do 1945", kazao je Rivlin.

Duterte je u nedelju doputovao u četvorodnevnu posetu Izraelu, a juče je posetio Memorijalni centar Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu. U njegovoj pratnji bilo je dvoje preživelih u Holokaustu koji su pobegli iz Filipina tokom Drugog svetskog rata i sada žive u Izraelu.

"Da se nikada ne ponovi. Neka svet nauči lekcije tog užasnog i mračnog perioda ljudske istorije. Neka srca ljudi širom sveta uvek ostanu otvorena. I neka svi muškarci i žene nauče da rade zajedno za obezbedjivanje utočišta za sve koji su gonjeni", napisao je Duterte juče u knjizi posetilaca.

Međutim, on je 2016. godine uporedio svoj obračun s dilerima droge i zavisnicima od narkotika uporedio s Holokaustom, najavivši da će ubiti mnoge kao što je Hitler učinio s Jevrejima, navode izraelski mediji.

"Kritičari me uporedjuju s Hitlerovim rođakom. Hitler je masakrirao tri miliona Jevreja. ovde ima tri miliona zavisnika od droge. Toliko ih ima. Biću srećan da ih pogubim", rekao je tada Duterte, ali se kasnije izvinio zbog te izjave.

Tokom posete Jad Vašemu Duterte je napravio potpuni zaokret u odnosu na tu izjavu i Hitlera nazvao ludakom.

"Ne mogu da zamislim zemlju koja sluša ludog lidera i ne mogu nikada da shvatim prizor ljudskog bića koje ide da serijski ubija, da ubija starce, žene i decu. Nadam se da se to neće ponovo desiti", rekao je Duterte.

On je dodao da uvek postoji lekcija za učenje i da bi se odmah trebalo otarasiti despota i lidera koji pokazuju ludilo.

Duterteu, prvom predsendiku Filipina koji je došao u posetu Izraelu, priređen je srdačan doček, uprkos optužbama da je odgovoran za teška kršenja ljudskih prava u obračunu njegove vlade s narko dilerima.

Zbog posete Dutertea ispred rezidencije predsednika Izraela u Jerusalimu protestovalo je oko 50 ljudi.

Duterte je danas rekao da je Manila puno puta dobila pomoć Izraela u domenu obaveštajnog rada i da je u toj zemlji najbolje nabaviti vojnu opremu.

Očekuje se da će Duterte s izraelskim zvaničnicima razgovarati i o prodaji oružja Filipinima.

Duterte se juče sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, kada su potpisana tri sporazuma u oblasti trgovine, nauke i socijalne zaštite.

Predsednik Filipina je danas poništio amnestiju i naredio hapšenje jednog bivšeg vojnog oficira, koji je kao senator bio jedan od njegovih najvećih kritičara, navodi Asošiejted pres.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve