Politika
29.06.2017. 14:01
Đoko Kesić i Nataša Anđelković

PREMIJERKA NA POTEZU: Anina četiri pištolja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premnogo je velikih problema koji su se u Srbiji taložili decenijama, nijedna vlada nije uspela ili nije htela da ih rešava, a sačekali su neiskusnu premijerku Brnabić s tankom i neizvesnom političkom podrškom

Sve one među nama koji ovih dana pričaju i pišu da je Srbija dobila novu vladu valjalo bi voditi na poligraf. Moguće je da je Srbija dobila novog premijera, ali i prema toj sitnici valja imati rezervu.
Ana Brnabić je zvanično izabrana za premijera Vučićeve vlade. Po svemu sudeći, nije birala ministre, moguće da je samo aminovala ponudu koja se ne odbija. Njoj zasigurno nije i neće biti lako na novoj funkciji. Kako će biti nama - mala je dilema. U suštini, biće kao što je i bilo. Mnogo priče, tanka berba! Pesimisti su dobili vetar u jedra jer je predsednik Vučić na pres konferenciji, objašnjavajući da je dao mandat za sastav nove vlade gospođi Brnabić, istog trena nju razvlastio rečenicom boje smrtne kazne: „Politiku u Vladi Srbije vodiće potpredsednik Ivica Dačić."
Opozicija u Srbiji u letu je uhvatila kosku, gospođu Brnabić je proglasila za vlastelinku bez zemlje, odnosno devastiranu groficu kojoj je od sveg bogatstva i glamura ostala samo titula, pa još pride ona neće biti premijer, nego lutka na koncu Aleksandra Vučića. Hoće reći da će premijerka Brnabić biti samo poštansko sanduče na adresi Nemanjina 11.
Opozicija je opet promašila, verujem da je priča s gospođom Brnabić mnogo složenija. Najpre, kako verovati toj opoziciji koja je kandidaturu Ane Brnabić za mandatara dočekala na nož isključivo zbog njenih seksualnih afiniteta i zbog toga što je Hrvatica. Vajni Srbi Dragan Marković Palma, Boško Obradović... sve stavljaju na oltar vidovdanske svetinje, „zar da našoj deci uzor bude neko ko neće biti majka..." Pa sve je to ona priča o psima i maslu, a šta su to ti vajni pomenuti i nepomenuti Srbi uradili za Srbiju za sve prošle Vidovdane i nebesko srpstvo? Baš ništa važno!
Nemam baš nikakav problem sa seksualnošću i nacionalnošću gospođe Brnabić, koja se usput izjašnjava kao Srpkinja, suština naših problema nije u tome. Nije suština ni u utisku da je premijerka u svom programskom govoru u Narodnoj skupštini najavila velike dane za naš ekonomski napredak „ukoliko svako od nas dobro uradi svoj deo posla", niti u činjenici da je ona podsećala na zatočenika u tuđem prostoru, bila je vidno nervozna, uplašena, nije vladala situacijom. Pravo pitanje je šta premijerka Brnabić može da uradi sa ovom vladom, koja i jeste i nije njena, i da li bilo ko može sa Srbijom da napravi veliki iskorak u ovim okolnostima?
Najpre Aleksandar Vučić je staru vladu odveo nakratko u kozmetički salon, našminkao je sa idejom da pošalje određene poruke Istoku i Zapadu, pošto se elegantno rešio Tomislava Nikolića, već ogolelog rusofila. Ana Brnabić je američko-engleski đak i verovatno sklonija toj strateško-geopolitičkoj strani. Aleksandar Vulin, ministar odbrane, Ivica Dačić, prvi potpredsednik i šef diplomatije, i Zoran Popović, ministar bez portfelja, nisu pobornici NATO demokratije. Međutim, premijerka Brnabić će morati da potpiše odluku o statusu Ruskog humanitarnog centra u Nišu, što je vruć krompir u Vučićevim rukama. Srbija je potpisala ugovor s Alijansom da njihova vojska može slobodno da se kreće drumovima Srbije bez ikakve odgovornosti. Neće odgovarati čak ni da ubiju nekoga u saobraćajnoj nesreći, kao što se nedavno dogodilo u Makedoniji kad su pijani NATO vojnici ubili celu porodicu bez konsekvenci.
Rusi traže sličan status. Bilo koje rešenje u javnosti i budućnosti izazvaće ozbiljne političke i praktične posledice.
Predsednik Vučić ovim izborom ministara poslao je opomenu vrhu svoje Srpske napredne stranke, koja se predlogom vanstranačke gospođe Brnabić za mandatara pretvorila u pravi osinjak.
S tim u vezi je i pitanje šta premijerka Brnabić sa ovom starom Vučićevom vladom može da uradi? Nijedan važan preduslov ne ide joj u prilog.  Najpre, ko stoji iza nje? Vučić sigurno, ali moguće uslovno. Ivica Dačić i njegova interesna grupa - da, pa dokle traje. Iza Brnabićke ne stoji ni biračko telo Socijalističke partije Srbije, a kamoli ogroman procenat birača i visokih funkcionera Srpske napredne stranke.
To je verovatno prvo neprijatno iskustvo Aleksandra Vučića s gladnim čeljustima političkog aparata prenabudžene SNS. U vladajuću političku partiju sjatilo se svega i svačega. Naravno, ima tu i dobronamernog radnog političkog sveta, ali oni nisu tema. U veliku vladajuću stranku doplivali su i mešetari koji politiku razumeju kao lukretativnu bazu, porasli im apetiti, uvećalo se bogatstvo pa bi i da ravnopravno dele vlast s Vučićem. Tu su stari, ali i novi tajkuni. Oni bi da se pitaju, i pitaju se. Tu su i kumovske i druge konekcije, većina tajkuna, kao i nekolicina ministara zaposeli su svoje latifundije, danas su Vučićev kamen oko vrata, počeli su da ga vuku na dno jer su nezadovoljni svojim statusom i društvenom ulogom...
Da li premijerka s ovako krnjom podrškom može da dobaci toliko daleko koliko je Srbiji potrebno, ili bar onoliko koliko to gospođa Brnabić iskreno želi? Ona je već danas okružena kineskim zidovima, koje nije premostio ni njen prethodnik. Korov korupcije jednako bokori na sve strane: namešteni tenderi, moćni ljudi napravili su paradržavne sisteme koje su nasledili još od Miloševićevih vremena... Izvinjavam se - usavršili su ih. Ti moćnici važniji su i moćniji od ministara, a neretko i od premijera. Ali možda je ipak ključna prepreka bilo kakvom napretku Srbije u sunovraćenom i teško bolesnom pravosuđu. Sudovi su interesno omamljeni, a tužilaštvo u teškoj depresiji i pod anastezijom. Deo policijskog vrha je u dilu s važnim igračima u podzemlju, preko određenih advokata svaka „pravda" je dostupna...
Suočiće se gospođa Brnabić i sa osionim direktorima javnih preduzeća, privatnim partijskim zabranima, u kojima niko od direktora koji su pelješili državnu imovinu nije zaradio robiju. Zbog čega, nije jasno, a zdrav razum kaže zbog toga što su pod zaštitom moćnih političara.

Nije mali zid ni praksa da mi dugo već gradimo perspektivno i napredno društvo bez snažnih domaćih banaka, domaćih fabrika lekova, bez snažne armije, bez snažnih domaćih osiguravajućih kuća. Moderan i moćan svet ta pitanja je rešio tako što je građane kao akcionare uključio u vlasničku strukturu domaćih banaka, fabrika lekova, osiguravajućih kompanija. Mi imamo zdraviju praksu, sve prodajemo, ne proizvodimo čak ni penicilin. Imamo nepogrešiv talenat da uvedemo državu i naciju u kolonijalno ropstvo, pa će se već sledeća generacija pitati - ko je Spartak.
Nemojte sumnjati da će premijerka Brnabić učiniti sve da svoj posao radi što bolje, da je predana, radna, sistematična i odlučna. Međutim, računajući na političku dinamiku, manir i političku strategiju, moguće je da će Vučić s Brinabićkom odigrati jedan međukorak između predsedničkih i novih vanrednih parlamentarnih izbora s osnovnim ciljem da potpuno osvoji Beograd - bez Siniše Malog. Moguće da je iz tih razloga Dačić počastvovan „brigom o političkim pitanjima" u ime zahvalnosti za podršku na predsedničkim izborima.
Ne sumnjamo da je gospođa Brnabić, bez obzira na konzervativnu Srbiju, ipak pobrala simpatije običnog sveta. Zbog toga i zbog njene energije treba joj dati šansu i treba je hraniti idejom da javno saopšti, da upre prstom u sve i bilo koga ko joj bude smetnja u obavljanju ovog najvažnijeg državnog posla.
A evo šta su za „Ekspres" rekli naši ugledni politički analitičari na temu svih izazova koji čekaju premijerku Anu Brnabić.
Analitičar Milan Nikolić kaže da promene u Vladi i jesu i nisu kozmetičke, ali da će je svakako dalje voditi predsednik Aleksandar Vučić.
- Zamena resora dvojice ministara nije velika promena, ali jesu nova imena i nova premijerka. Međutim, ako je unapred rečeno da će politički Vladu voditi Dačić, pitanje je šta je ostalo Brnabićki. Takva praksa ne postoji nigde, nisam siguran kako će i kod nas funkcionisati. Vučić će ostati glavna figura u svakom slučaju. Preuzeo je ogromnu moć, ali uz to ide i velika odgovornost. Međutim, važno je da vidimo program i da li će se reforme bazirati samo na principima neoliberalne ekonomije ili će tu biti nekih promena. Ako se ovako nastavi, vrlo je moguće da će doći do socijalnih nemira i nezadovoljstva - ocenjuje Nikolić i dodaje da bi bilo dobro da se usvoje neke od mera koje je Đilas izneo u svom ekonomskom programu.

Ana Brnabić je premijer i njen zadatak je da sprovodi reforme. U ovom slučaju, njena misija je taktičke prirode. O strategiji se odlučuje na Andrićevom vencu

Komentarišući raspored ministara i personalna rešenja, od kojih su jedna po volji Zapada, poput izbora premijerke, a druga drže stranu Rusima, Nikolić ističe da se tu vidi igra velikih sila na Balkanu.
- SAD su pre nekoliko godina izgubile interes za ovaj region, ali su to iskoristili Rusi i pojačali svoju „meku moć". Tada se Amerika vratila u igru. Oni bi sad kroz pritiske i pretnje, poput ovih negodovanja na Vulina kao ministra odbrane, da pokažu koliko su uticajni. Vučić na dobar način balansira između Istoka i Zapada, po ugledu na Tita, tako da uspeva da nas na ivici noža vodi ka EU - napominje Nikolić.
S njim je saglasan i karijerni diplomata Zoran Milivojević, koji kaže da je nova vlada - vlada kontinuiteta i da se ključni odnosi prema EU, NATO i Kosovu nisu promenili.
- Ova vlada je potvrda politike neutralnosti, ali i naših političkih intencija. Personalna rešenja nisu pravljenje ustupaka, već pokazuju raspored političkih snaga. Ključni resori poput finansija, unutrašnjih i spoljnih poslova i pravde, pritom, nisu se promenili. Premijerka je u ekspozeu stavila fokus na digitalizaciju, IT, reforme, ali i na razvijanje vladavine prava. Nije Vulin postavljen na mesto vojnog ministra da bi bio prst u oku Zapadu, već kao energičniji političar i Vučićev čovek od poverenja. Nabavka aviona i tenkova iz Rusije već je dogovorena, tako da se on neće baviti tim. Možda Popovićev zadatak bude unapređivanje saradnje s Moskvom - objašnjava Milivojević.
Na naše pitanje kako tumači potez Rusije da na Vučićevu inauguraciju pošalje pomalo militantnog Rogozina, kao i gest SAD da pošalju Brajana Hojta Jia, naš sagovornik odgovara da je to „podizanje diplomatske saradnje na viši nivo".
- Rogozin je prijatelj Srbije i potpredsednik je Vlade Ruske Federacije. Vrlo je važno to što je on došao. S druge strane, Ji je doneo Trampovu poruku, što nije mala stvar. Kinezi su poslali zamenika šefa parlamenta, a to ranije nije bio slučaj. Sve to pokazuje stav tih zemalja da na ovim prostorima budu prisutni. Važno je napomenuti da su na inauguraciju došli i generalni sekretar ODKB i zamenica generalnog sekretara NATO. Tu se vidi i nadmetanje vojnih saveza, ali i značaj koji Srbija ima za njih. Sigurno će tim pitanjima balansiranja nastaviti da se bavi Vučić, to mu i jeste u opisu nadležnosti - zaključuje Milivojević.
Premijerka Brnabić imaće igru otvorenog pokera. Karte su podeljene, svi ih vide, ali u ovom otvorenom srpskom pokeru važe druga pravila. I Aleksandar Vučić s velikom podrškom građana i identičnom političkom moći nije ulazio u otvorene sukobe s određenim igračima čija je moć mnogo značajnija od karata na stolu. Šta u tom slučaju čeka Anu Brnabić? Verujemo da će se ona naći u praktično nemogućoj misiji, uz veliku dilemu da li će joj pomoći oni od kojih to očekuje?

BRANKO RADUN, POLITIČKI ANALITIČAR: Državne subvencije za strane investitore pogrešna praksa

Sasvim je jasno da Ana Brnabić nije birala članove svoga kabineta, nego je zapravo dobila spisak ministara. Šta je tu dobro, a šta loše?
- Nova vlada je u stvari stara vlada s novim premijerom. Broj ministara i pozicije ministara se uvek određuju spram političkih odnosa snaga u tom trenutku unutar vladajuće koalicije. Tako je to uvek, tako je i danas. Iluzorno je bilo očekivati da bi neka nepolitička ličnost mogla sastavljati vladu, jer se to nikada nije dešavalo u demokratskim sistemima.
Da li je premijerka unapred devastirana u rukovođenju srpskom vladom pošto joj je unapred rečeno da će politički deo poslova u novoj vladi voditi Ivica Dačić?
- Ta izjava je više imala za cilj da se pošalje poruku SPS da on nije gubitnik i da će mu biti nadoknađena podrška na predsedničkim izborima i na taj simbolički način. S druge strane, Dačić kao iskusan političar i jeste imao svoju političku ulogu u dosadašnjem radu vlada od 2012, kad je nova koalicija preuzela vlast. Isto tako, Brnabićka niti ima iskustvo niti ambicije da bude politički lider, već je ekspert koji treba da odradi i organizuje neke poslove.
Ekonomski stručnjaci ovih dana pisali su da bi nova vlada morala da se okrene ekonomskom razvoju zemlje, modernizaciji privrede i otvaranju novih radnih mesta.
- To su opšta mesta o kojima kod nas ritualno govore isti ljudi pri svakom formiranju vlade. No, nažalost, ni struka mnogo ne pomaže novoj vladi svojim idejama i procenama. Da li treba, osim na stranim investicijama, insistirati i na onim domaćim, kao i na njihovoj stimulaciji? Naravno da treba. Da li treba ići na stimulaciju izvoza ili na supstituciju uvoza, to je pitanje. Sklon sam da verujem da je ovo drugo u ovom momentu globalne recesije efikasniji pristup, koji donosi rast. Isto tako je potrebno promeniti pristup stimulaciji investicija. Osim izjednačavanja stranih i domaćih investitora, mislim da ideja davanja novca nije produktivna. Efikasnije bi bilo kad bi se podizale ili modernizovale hale i poslovni prostori, a zatim privlačili investitori da dođu sa svojim mašinama i tehnologijama. U slučaju raskida ugovora, oni bi morali ostaviti mašine koje su bile zalog. Tako bi nama ostale i hale i mašine, i onda bi se mnogo lakše nalazili novi investitori, domaći ili strani. Nažalost, mi nemamo ni popis fabričkih hala i poslovnih prostora. Mnogi su pod sudskim sporovima ili su tehnološki neuslovni. Sve je to veliki posao, koji se mora odraditi ako želite da zaposlite Srbiju. Nažalost, naši se ekonomski stručnjaci ne bakću takvim konkretnim temama i problemima.
Slažemo se s Vašom ocenom značaja i rizika državnih subvencija za strane investicije. Da li će vlada Ane Brnabić slediti praksu prethodne vlade, koja se skoro isključivo oslanjala na subvencije, koje su donosile prvenstveno pogone za sklapanje finalnih proizvoda od delova koji su napravljeni u stranim zemljama?
- Slažem se s vama potpuno. Strani investitori su dobrodošli, ali iskustvo drugih zemalja govori da se niko nije razvio bez sopstvenih investicija i svojih kompanija. Potrebno je da i te strane kompanije budu ovde podstrek za razvoj naših domaćih, a ne da ih guše. Mi smo, nažalost, s rušenjem socijalizma uništili i mnoge institucije koje podržavaju razvoj privrede. Da imamo nešto nalik na SDK, ne bismo imali dužničku krizu međusobnog dugovanja koje guši privredu, i to naročito onaj vitalniji deo. Isto tako nedostaju elementi strateški planirane i stimulisane privrede, poput razvoja novih tehnologija, IT sektora, koji po nekim procenama ima obrt skoro milijardu evra, a vrlo brzo bi se mogao upetostručiti.
Kako komentarišete to da je Aleksandar Vučić imao ozbiljnih problema u vrhu SNS oko većine za podršku mandatarke Brnabić?
- Prirodno je da je bilo koja velika i vladajuća stranka nezadovoljna što premijer nije iz njenih redova. Pored toga, veći deo birača SNS su konzervativne orijentacije pa postoji bojazan da će to što je Brnabićka deklarisani pripadnik gej populacije izazvati negativnu reakciju kod njih. No, iako je jasno da su mnogi negativno reagovali na čitavu kampanju „gej premijerke", to neće u ovom momentu znatno promeniti odnose snaga i sniziti rejting vladajuće partije i koalicije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve