Politika
05.08.2017. 10:50
Nataša Anđelković

PROFESOR FPN U PRIŠTINI NEDŽMEDIN SPAHIU: Podela Kosova je pogubna ideja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Živimo u 21. veku gde se moramo naučiti da nam Kinezi, Indijci i crnci budu u komšiluku i napraviti suživot s njima, i ne bi smelo da se desi da Albanci ne mogu živeti u srpskom društvu ili da Srbi ne mogu da žive u kosovskom

Profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini Nedžemdin Spahiu kaže za "Ekspres" da je aktuelizacija ideje o podeli Kosova od strane šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koju su predhodno u nekoliko verzija izneli Dobrica Ćosić (1992), Branimir Krstić (1994), Aleksandar Despić (1997), Stevan Majstorović (1998) i Zoran Đinđić (2002) pogubna.
- Prvo, sa srpskog aspekta, većina Srba na Kosovu živi južno od Ibra i poseduju najplodniju zemlju na Kosovu. Severno od Ibra su sami krševi i gola brda. Za Kosovo, sever je od životnog značaja jer se tu nalazi jezero Gazivoda, bez kojeg je funksionisanje modernog života na Kosovu nezamislivo. Za Srbiju, pak, ono predstavlja jedno jezero manje ili više na njenom rubu, koje može služiti samo za turizam i pecanje (koje se može koristiti u te svrhe bez obzira da li će jezero biti u Srbiji ili ne), a za druge svrhe im ne treba. Tako bi tim "kompromisom" Srbija više izgubila nego dobila - ocenjuje naš sagovrnik i dodaje da je ponovno pokretanje ideja podele na etničkoj bazi samo dokaz nezrelosti kosovskog i srpskog društva.
- Živimo u 21. veku gde se moramo naučiti da nam Kinezi, Indijci i crnci budu u komšiluku i napraviti suživot s njima, i ne bi smelo da se desi da Albanci ne mogu živeti u srpskom društvu ili da Srbi ne mogu da žive u kosovskom. I treće, ideja o prekrajanju novih granica je dovela do ratova i tregedija u bivšoj Jugoslaviji. To što Dačić predlaže da se to ostvari putem pregovora, a ne rata je pozitivan pomak, ali je ipak neodustajanje od jedne loše ideje - zaključuje Spahiu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve