Politika
12.02.2018. 16:07
R.E./Beta

PRVI DAN POSETE Vučić i Grabar Kitarović: Nismo prijatelji ali moramo da razgovaramo o budućnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odnosi Hrvatske i Srbije ne mogu se nazvati prijateljskim, ali dve zemlje moraju da razgovaraju o budućnosti i otvorenim pitanjima, ocenili su danas predsednici Hrvatske i Srbije Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić posle susreta u Zagrebu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare oni su rekli da se na sastanku nisu složili o mnogim stvarima iz ratne prošlosti s početka 90-tih, ali da su usaglasili da predlože vladama da se u naredne dve godine nastave bilateralni pregovori o spornoj granici na Dunavu, a ako se dogovor ne postigne, da se ide na međunarodni sud.

Grabar-Kitarović je rekla da se na sastanku nije razgovaralo o "bremenitoj prošlosti".

"Ona nas sprečava da odnose nazovemo prijateljskim… ali nam je dužnost (kao izabranim predstavnicima) da nadjemo dodirne tačke i put u budućnost", rekla je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da je poseta Vučića Zagrebu mesecima spremana i da je želela da se sastanak održi u drugačijoj klimi, ali da je posle poslednje "eskalacije verbalnog rata" odlučila da to prekine i pozove predsednika Srbije.

"U mnogim stvarima se nismo složili, negde smo se približili, negde ćemo se približiti u narednim mesecima", rekla je Grabar Kitarović.

Ona je dodala da su na sastanku otvorena mnoga pitanja koja opterećuju odnose dve zemlje i da je njihovo rešavanje zajednička politička i moralna odgovornost.

Grabar Kitarović je naglasila da treba učiniti sve da se pitanje nestalih reši što pre i dodala da je ohrabruje pokazana odgovornost i volja i spremnost predsednika Vučića da o tome direktno razgovara sa predstavnicima hrvatskih udruženja, s kojima će se sastati iduće sedmice.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da je Vučić u Zagreb doneo podatke o mestu stradanja troje nestalih hrvatskih državljana, ali nisu saopšteni drugi detalji.

U razgovoru je bilo reči i o položaju manjina a iskorak koji je napravljen jeste dogovor da se u državne komisije uključe i predstavnici udruženja manjina, rekla je hrvatska predsednica i dodala da je zahtev Hrvatske da Hrvati budu politički zastupljeni na nivou republičke i pokrajinske skupštine.

Ona je ponovila i da Hrvatska podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Što se tiče protesta dela udruženja ratnih vetarana i udovica protiv Vučićevog dolaska, Grabar Kitarović je rekla da je protest demokratsko pravo, ali da ne podržava govor mržnje.

"Mi ne smemo dopustiti pojedincima s rubova političkog spektra da kreiraju politiku", istakla je hrvatska predsednica i poručila da većina gradjana Hrvatske podržava Vučićev dolazak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsednici Hrvatske na, kako je rekao, hrabrosti da ga pozove u posetu i ocenio da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti.

On je rekao da je došao u Zagreb da razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo.

"Srbija i Hrvatska će, želeli to u političkom sistemu i u Srbiji i Hrvatskoj ili ne, morati da imaju bolje odnose", rekao je Vučić.

On je rekao da će srpske vlasti pokušati da u narednih 100 dana poboljšaju atmosferu i svi državni zvaničnici imaće obavezu da ne vredjaju, ne samo Hrvatsku već i druge zemlje.

Predsednik Srbije je rekao da je u Zagreb doneo podatke o troje nestalih hrvatske nacionalnosti, kao i matične knjige rodjenih, umrlih i venčanih iz Dvora na Uni koje su iz Hrvatske odnete za vreme rata.

Istakao je i da će iduće sedmice razgovarati s predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih i da će učiniti sve da učini ; napredak u rešavanju tog pitanja.

Na vrlo posećenoj konferenciji za novinare posle sastanka Vučića i Grabar Kitarović bila su dozvoljena samo četiri pitanja novinara, odnosno po dva za medije iz Srbije i Hrvatske i ona su bila unapred dogovorena. Od medija iz Srbije, pitanja su bila omogućena novinarima televizije Pink i Studija B.

Upitan zna li koliko je bilo protesta protiv njegovog dolaska u Hrvatsku, Vučić je odgovorio da ne zna, ali da je video natpise na kojim je, kako je rekao, "pisalo nešto oko izvinjenja, pisalo je 'četnik početnik', 'barabo vrati se u Srbiju'".

On je rekao da ga protesti nisu uznemirili i da ga je Grabar Kitarović "pristojno dočekala".

"Nisam se uznemirio ni kada u Srbiji protestuju protiv mene", rekao je Vučić i dodao da nije "nikakav četnik", niti je to ikada bio bilo ko u njegovoj porodici.

Na pitanje novinara o kardinalu Alojziju Stepincu, Vučić je odgovorio da su stavovi Srbije i Hrvatske o njemu različiti i da je to za Srbiju bolno pitanje, isto kao i Jasenovac, te da ga ne bi otvarao.

Što se tiče mogućnosti da Hrvatska blokira Srbiju na njenom evropskom putu zbog otvorenog pitanja granice, Vučić je odgovorio da razmišlja pre svega o unapredjenju odnosa dve zemlje zbog njih samih a ne zbog otvaranja poglavlja. Dodao je da je da se nada da neće biti blokade, ali da je to pitanje za Hrvatsku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve