Politika
17.01.2019. 18:54
R.E./Beta

Predsednik Rusije Vladimir

PUTIN ODLIKOVAO VUČIĆA: Orden "Aleksandra Nevskog" na Vučićevim grudima

aleksandar-v.jpg

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog.

"Iskreno drago mi je da

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog.

"Iskreno drago mi je da odlikujem predsednika Srbije viskom državnom nagradom Rusije", rekao je Putin u Palati Srbije.

Putin je rekao da orden nosi ime velikog sveca i pokrovitelja diplomata koji se izborio za nezavisnost u borbi protiv stranih osvajača.

vucic aleksandar

"Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, medju kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželeo Vučiću zdravlje, blagostanje i uspehe.

Vučić je kazao da orden Aleksandra Nevskog za njega znači veliku čast i odgovornost u budućem radu na širenju saradnje Srbije i Rusije.

"Ponosim se Srbijom koja je zaslužila ovu nagradu. Srbija je poslednjih godina uspešno čuvala nezavisnost, teritorijalni integritet i vojnu neutralnost. Ovo priznanje znači da smo sačuvali i Srbiju kao slobodnu državu", rekao je Vučić nakon uručivanja ordena.

Aleksandar Vucic

Dodao je i da njegova zahvalnost nije protokolarna, več duboka i iskrena.

"Ovo odlikovanje za mene ima veliki značaj. To kažem jer dobijam ovaj orden od predsednika Ruske federacije Vladimira Vladimiroviča Putina i to ističem jer je Putin lider od najvažnijeg značaja za Rusiju", kazao je Vučić.

On je kazao da je Putin "podigao i zaštitio Rusiju", ali i vitalne interese srpskog naroda.

"Srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine po naredbi Putina stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN po kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Putin je tada zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", naveo je Vučić.

Aleksandar V

Primajući orden Vučić se zahvalio gradjanma, svojim roditeljima i deci.

Putin je 7. januara potpisao ukaz o odlikovanju Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država.

Orden Aleksandra Nevskog od 2010. godine dobilo je 237 pojedinaca, uglavnom državljana Rusije, ali i pet stranih državnika.

Pre Vučića, taj orden su dobili predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Ordenom Aleksandra Nevskog nagradjuju se gradjani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog ustanovljen je u vreme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagradjeni su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karadjordjević. Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942. kao orden za nagradjivanje komande Crvene armije. Posle raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. vratio tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve